Politika

Direktno.rs

02. 07. 2020. 11:25 5

POKS se udvarao SNS, i ipak ostao bez cenzusa!

Da li je Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) projekat SNS-a koji je trebalo da uđe u parlament da bi izigravao "lažnu opoziciju"? Da li tu monarhističku stanku finansiraju Andrej Vučić i Nikola Selaković kako je navela profesorka Ena Nedić, koja je u maju spalila diplome i licence ispred Skupštine Srbije i bila bivši član tog pokreta?

Izborna lista "Za kraljevinu Srbiju", koju čini koalicija oko POKS-a, volšebno je na izborima 21. juna dobila blizu famoznih tri odsto glasova, što je umesto pet odsto bila nova granica za ulazak u parlament. Izbori su 10 dana kasnije ponovljeni na 234 biračka mesta. Iz POKS-a je najpre u sredu uveče saopšteno da su prešli cenzus, osvojivši ukupno 3,06 odsto glasova, da bi sledećeg jutra istakli da im ipak fali nekoliko hiljada glasova i da neće ući u parlament.

Uveliko se uoči izbora spekulisalo da obranjam cenzusa na tri odsto Aleksandar Vučić želi da "pogura" još neku od manjih stranaka u parlament, kako bi stvorio privid demokratije.

To mu nije pošlo za rukom pošto je u Skupštinu osim vladajuće koalicije oko SNS-a i SPS-a ušao još jedino Srpski patriotski savez Aleksandra Šapića i to takođe zahvaljujući smanjenju cenzusa.

Kritike sa svih strana da u Srbiji nema demokratije, ni opozicije u parlamentu bile su kamen u cipeli Vučiću i SNS-u, a RIK je nekoliko dana posle izbora odlučio da će "zbog nepravilnosti izbori morati da se ponove na 234 mesta", što je prema mnogim tvrdnjama bio jasan pokazatelj da time vlast želi da omogući ulazak u parlament nekim od "opozicionih" stranaka koje su bile blizu. Prema do sada poznatim detaljima, POKS je svakako jedan od najbližih "satelita" SNS-a.

Na to je pre nešto manje od dva meseca ukazala i profesorka iz Novog Sada Ena Nedić, koja je ispred Skupštine zapalila svoje diplome i licince zbog nezadovoljstva na koji način se ljudi zapošljavaju i kroz šta sve moraju da prođu da bi imali posao.

Ona je tada u razgovoru za Direktno.rs istakla da je POKS, čiji je bila član, lažna opoziciona stranka koju u stvari finansiraju Andrej Vučić i Nikola Selaković, da svaki siguran glas monarhista ide u njihovu kasu "i na osnovu toga se povlače sredstva za kampanju u kojoj se izigrava opozicija".

Dan kasnije, Direktno je došao u posed mejla koji je zameniku grdonačelnika Beograda Goranu Vesiću navodno poslao predsednik Gradskog odbora POKS-a Božidar Pavlović u januaru prošle godine.

Tu se napominje da POKS zahteva od Vesića da im se obezbedi prostor u Birčaninovoj ulici po benificiranoj ceni zakupa, a u skladu sa dogovorom sa Sinišom Malim i Andrejem Vučićem.

Pavlović je u razgovoru za Direktno tada kazao da on nije poslao nikakav mejl i da je to učinio njegov sekretar, koji je u međuvremenu smenjen.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati