Politika

[ Izvor: Beta ]

04. 06. 2020. 07:18 0

Sporazum DSK i SL, bez Zajednice srpskih opština

Koalicioni sporazum Demokratskog saveza Kosova (DSK) i Srpske liste (SL), i pored stalnog zahteva srpske strane za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, ne sadrži obavezu njenog formiranja.

U sporazumu koji je danas objavljen i koji ima 12 tačaka, ističese  da Srpska lista dobija dva ministarstva, Ministarstvo lokalne samouprave i Ministarstvo za zajednice i povratke.

 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je izabran i za zamenika premijera Kosova i ministra lokalne samouprave, dok je Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak, funkcija na kojoj se nalazi več treći mandat.

Srpskoj listi još sleduje i mesto savetnika premijera za zajednice koji je ujedno i direktor Kancelarije za zajednice.

U prvoj tački se kaže da su DSK i Srpska lista saglasne da uspostave saradnju i zajedno upravljaju sa centralnim nivoom, u sedmom mandatu Skupštine.

Pod dva, "DSK i Srpska lista saglasne su da će marljivo raditi u interesu građana, a pre svega, kroz jačanje vladavine zakona, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala bilo kakvog ekstremizma, poštovanje prava  građana Srba u skladu sa Ustavom i zakonima na snazi, razvoj ekonomije, otvaranje novih radnih mesta, nastavak dijaloga uz posredstvo Evropske unije i SAD i uz uklanjanje svih prepreka koje stoje na putu dijalogu", kaže se u sporazumu čije je delove objavila agencija telegrafi.com.

Kao treća tačka navodi se da se zajednička vlada, u sedmom mandatu Parlamenta, smatra obaveznom za funkcionisanje ovog političkog sporazuma.

"DSK i Srpska lista slažu se sa ovim mandatom sedme zakonodavne vlade, oni moraju preuzeti institucionalnu odgovornost za upravljanje institucijama. S tim u vezi, Srpska lista će preko svojih ministara preuzeti odgovornosti za vođenje Ministarstva lokalne uprave, Ministarstva za zajednice i povratak, Pozicije savetnika premijera, koji će ujedno biti i direktor Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera. Jedan od ministara Srpske liste biće takođe potpredsednik vlade", kaže se u tački 4 koalicionog sporazuma.

DSK i Srpska lista saglasne su da pruže podršku vladinim politikama i da predlože zakone neophodne za sprovođenje programa upravljanja, kaže se u tački pet, dok je u šestoj tački dogovoreno da se DSK i Srpska lista slažu da osobe koje imaju problema sa zakonom ne bi trebalo da budu uključene u vladin kabinet.

DSK i Srpska lista su se saglasili da se svako imenovanje ili razrešenje članova Srpske liste mora vršiti u koordinaciji i dogovoru dveju strana, zapisano je u tački 7, dok u tački osam se ističe da su parlamentarne grupe DSK i Srpske liste saglasne da neće podržati predloge koje nije usvojila Vlada i za koje nema prethodnog dogovora dve poslaničke grupe.

"DSK i Srpska lista neće podržati nijedan pokret izglasavanja nepoverenja koji mogu da pokrenu stranke u Skupštini", kaže se u tački devet i u tački deset se navodi: "Vlada će insistirati na ekonomskom jačanju svih građana, posebno imajući u vidu opštine sa srpskom većinom, kroz finansijsku podršku relevantnim instrumentima, razvojem preduzetništva, ulaganja u poljoprivredu i javno-privatno partnerstvo".

Dve poslednje tačke, 11 i 12, kažu da se ovaj koalicioni sporazum primenjuje na period od sedam godina i da stupa na snagu danom potpisivanja od dvojice stranačkih lidera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Kolumna



Uterivanje istine

Zoran Živković [13.03.2024.]




Video dana

Modni kritičar

Anketa

Jeste li i vi dobili povećanje računa za struju?

Rezultati