Politika

M. R.

03. 06. 2020. 07:00 4

200.000 U DŽEP Zašto se poslanici teško odriču plata i beneficija?

Nije retkost da se u javnosti čuje da pojedini političari koji su poslanici u Skupštini Srbije žele pošto-poto da zadrže poslaničke plate i sve beneficije koje ovaj posao nosi sa sobom, ali i da većina onih koji tek uđu u politiku imaju ambiciju da se upravo nađu u parlamentu. Imajući u vidu da većina njih nema regularne poslove, a s obzirom na beneficije koje poslanički mandat donosi, nije ni čudno što mnogi Skupštinu vide kao "omiljenu kancelariju".

O ovoj temi smo popričali sa narodnom poslanicom i članicom Predsedništva Stranke slobode i pravde Anom Stevanović, koja nam je rekla da plate poslanika variraju jer zavise od nekoliko činilaca i da ukoliko je poslanik već negde zaposlen i ne želi da prekine, niti zamrzne radni odnos, prima mesečnu nadoknadu u vidu poslaničke plate ili poslaničkog paušala.

- Paušal predstavlja fiksni iznos i njega primaju svi poslanici bez obzira da li su negde drugde u radnom odnosu ili ne. On iznosi nešto više od 30.000 dinara. Mesečna plata onim poslanicima koji su na stalnom radu u Narodnoj skupštini, plata se kreće oko 80.000 dinara. Međutim, postoji izvestan broj poslanika koji su članovi upavnih i nadzornih odbora, najčešće javnih preduzeća, ili su uključeni u pojedine projekte tako da oni mesečno zarađuju i mnogo više novca. Takvih nije mali broj. Poslanici koji su zadržali svoj prethodni posao, pored paušala dobijaju i deo novca do punog iznosa plate, ukoliko je zarada na njihovom prvom poslu niža od skupštinske plate - kaže Stevanović. 

Što se tiče drugih beneficija, Stevanović kaže da je jasno da mnogima nije baš lako da ih se odreknu, zato što zahvaljujući njima zarađuju mnogo više novca nego što iznosi sama plata. 

- Putni troškovi su nešto na šta se troši ogroman novac građana republike Srbije. Mi koji živimo u Beogradu nemamo nadoknadu putnih troškova, što je sasvim u redu i logična stvar, međutim, poslanici koji su prijavljeni na adresama širom Srbije, uzimaju ogroman novac po svakom dolasku na zasedanje. Što je udaljenost veća, to je i novac veći. Primera radi, mislim da su poslanici koji dolaze iz Novog Sada uzimali više od 4.000 dinara po jednom dolasku. Pomnožite to sa 20 radnih dana i 20 dolazaka, i videćete kolika je to cifra na mesečnom nivou - kaže Stevanović, i dodaje da su tu ogromne mogućnosti za zloupotrebu zato što po nekoliko poslanika iz istog grada može da dođe jednim vozilom, a da svako od njih naplati te troškove.

Ono što je zabrinjavajuće, kaže, da je, nažalost, ne postoji kontrola od strane Skupštine, niti obaveza da se donesu pojedinačni računi sa naplatnih rampi. 

- U prethodnim sazivima, ali verujem i u ovim, bio je nemali broj poslanika koji su bili prijavljeni u svojim mestima, ali su samostalno ili iznajmljivali smeštaj ili živeli u stanovima koji se ne vode na njihovo ime, tako da su naplaćivali putne troškove, a da nisu mrdnuli iz Beograda. Izvestan broj poslanika koji je na listama lažne opozicije upravo ovo radi tako da je jasno koji su njihovi pravi motivi da glume opoziciju. Pored toga, poslanici koji žele da se presele u Beograd, imaju pravo od Skupštine mesečnu nadoknadu za iznajmljivanje stana i taj iznos je pre četiri godine bio oko 300 evra u dinarskoj protivvrednosti mesečno. Oko ovoga bi trebalo da se sprovede stroga kontrola i da se ustanovi koliko koji poslanik zaista košta državu, ali i da se tačno vidi ko su poslanici koji svesno zlouotrebljavaju postojeće mogućnosti pozivajući se da na sve to polažu prava po zakonu. Mnogi od njih nažalost u tome ne vide ništa loše, iako je takvo ponašanje za svaku osudu - rekla nam je Stevanović, i dodala da mora da opovrgne jedno mišljenje koje se često može po mrežama pronaći, a to je da poslanici primaju dnevnice za zasedanja.

- Dnevnice ne postoje, a poslanicima koji putuju u inostranstvo, isplaćuju se dnevnice u iznosu od 15 evra po danu putovanja - rekla je Stevanović.

A da li je lični interes ispred interesa građana kod većine onih koji su odlučili da izađu na predstojeće izbore, procenite sami.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati