Evroparlamentarci: Nema uslova za fer izbore u Srbiji! | Politika | Direktno

Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Politika

Direktno.rs

26. 05. 2020. 19:49 8

Evroparlamentarci: Nema uslova za fer izbore u Srbiji!

Danas je u Briselu treća po veličini poslanička grupa u Evropskom parlamentu "Renew Europe" poslala pismo komesaru Oliveru Verheljiju u kome su jasno izneli svoj stav da je Srbija jako daleko od fer i slobodnih izbora.

"Renew Europe" čine poslanici Emanuela Makrona, tako da je svoj potpis stavila i Natali Loazo, bivša francuska ministarka za evropske poslove i prva na listi za EP Emanuela Makrona, kao i njen stranački kolega Bernard Geta.

Osim Makronovih poslanika tu je i Klemen Grošelj, izvestilac grupe "Renew Europe" za Srbiju, zatim Ilhan Kjučuk, izvestilac EP za Severnu Makedoniju, Nikolae Stefanuca, član odbora EP za odnose sa SAD, Malik Azmani, nosilac liste za EP premijera Holandije Marka Rutea i Bart Gruthajs, poslanik sa iste liste, Urmas Paet, bivši ministar spoljnih poslova Estonije, Katalin Čeh, potpredsednica grupe "Renew Europe", Havier Nart, potpredsednik grupe "Renew Europe" koji se istakao u nastupima protiv režima u Venecueli.

 

U pismu u kome se kritikuje zaokret srpskih vlasti posebno ka Kini, navodi se i da je izborima trebalo da prethodi dogovor vlasti i opozicije.

Pismo ove poslaničke grupe Evropskoj komisiji prenosimo u celosti:

"Potrebno je da EU pojača svoje napore da bi vratila Srbiju među države sa funkcionalnim demokratskim sistemom. Mi ostajemo ne samo posvećeni bliskom praćenju samog izbornog procesa, već takođe i mnogo detaljnijoj istrazi i analizi uticaja evropskog finansiranja u odnosu na trenutno stanje demokratije u Srbiji. Čak i u periodu nakon izbora, EU će morati da zahteva od nove srpske Vlade da učini čistom i jednoglasnom odluku o svojoj evropskoj perspektivi i poštovanju naših zajedničkih pravila, vrednosti i normi.

Dragi komesaru, u svetlu svega nabrojanog i zahvaljujući strateškom interesu Evrope za stabilnost i napredak Zapadnog Balkana i Srbije posebno, mi Vas pozivamo da budete izuzetno budni u vezi sa tekućim događajima u Srbiji i da ih odgovarajuće predstavite u dolazećem Godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji. Na kraju, pozivamo Vas da podsetite srpske vlasti da bezuslovno ispune svoje pretpristupne obaveze pre nastupajućih parlamentarnih izbora.

Vaši iskreno,

Klemen Grošelj, poslanik Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu (Renew Europe)

Malik Azmani, poslanik Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Ilhan Kujčjuk, poslanik Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Petras Auštrevijus, poslanik Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Havier Nart, poslanik Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Urmas Paet, poslanik Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Nikolae Štefanuca, poslanik Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Katalin Čeh, poslanica Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Natali Lozo, poslanica Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Bart Grucius, poslanica Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu

Bernard Geta, poslanik Evropskog parlamenta, Obnovimo Evropu", navodi se u pismu evroparlamentaraca.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

Hajmo ruke gore!

Zoran Živković [21.10.2020.]


Video dana

Kad medved upadne u kuću

Anketa

Zašto je Vučić čekao 126 dana da nam saopšti sastav nove Vlade?

Rezultati