Politika

Direktno.rs

26. 05. 2020. 17:07 7

Vučić skuplja potpise za "opoziciju"!

Ujedinjena demokratska Srbija je većinu od 10.000 potpisa sakupila, verovali ili ne, u Lebanu! Hiljade i hiljade građana Lebana su pohrlili da daju potpis za Nenada Konstantinovića, Gordanu Čomić, Marka Đurišića, Tatjanu Macuru... Zanimljivo je da je ova ekipa ovako popularna samo u Lebanu i nigde više u Srbiji. A još zanimljivije da popularnost imaju samo za republičke izbore, jer nijedan od više hiljada ljudi koji su UDS dali potpise za republičku listu nije hteo da im da potpis za lokalne izbore. Zbog toga, UDS, iako ubedljivo najpopularnija u ovoj opštini, nije predala listu za lokalne izbore!

Ovaj podatak bi ušao u anale politike kada bi bio tačan. Jer i vrapci na grani znaju da za UDS uz Lebanu ne zna niko i da su im potpise obezbedili Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić.

Ne postoji nijedna stranka ili organizacija koja sama može da obezbedi 10.000 kod notara overenih potpisa, osim stranaka koje su na vlasti. Blizu tog broja mogao bi i Šapićev SPAS, jer ima veliku bazu penzionera na Novom Beogradu. Ali, samo blizu.

Metle, Zavetnici, desnice i ostali ne mogu da sakupe ni 2.000 do 3.000 potpisa. Za svakog od njih taj posao je uradila vlast.

Narodni poslanik Đorđe Vukadinović za Direktno.rs je poručio da "svega dve ili tri partije mogu da skupe potpise za izborne liste", dok svi ostali to mogu da urade uz "manju ili veću asistenciju vlasti". 

- Poenta je da, prema nekim mojim uverenjima i informacijama, samo SNS, SPS i eventualno radikali mogu da skupe potpise za izborne liste na regularan način, uz tu overu potpisa. Samo te tri partije imaju organizaciju i kapacitet da mogu da skupe. A svi drugi potpisi se stiču na više ili manje mutan način i uz veću ili manju, što direktnu, što indirektnu asistenciju vlasti. Dopuštam da postoji neki izuzetak, ali je uglavnom to pravilo - rekao je Vukadinović za naš portal. 

Poručio je da partije koje još nisu skupile potpise, imaju vremena za tako nešto, ali da im u prilog ne ide atmosfera pred izbore.

- Sve liste koje još nisu predale potpise i overile ih, imaju vremena da to urade, nije to problem, međutim atmosfera u društvu je potpuno nekompatibilna sa kampanjom, posebno sa raspoloženjem koje je neophodno za izbornu kampanju, jer nema ni uobičajene euforije. Dakle, rok je, formalno gledano, dovoljno dug da se skupe potpisi. Kao što sam rekao, organizaciju za skupljanje potrebnih potpisa nema niko od pomenutih stranaka, a klima je takva da će malo ko da se "cima" oko izlaska na izbore, a kamoli oko potpisa. Između ostalog je i to bio jedan od mojih zahteva da se izbori odlože, jer politička klima ne ide u prilog izborima. Jasno je da stranke bez manje ili veće asistencije vlasti neće moći da dođu do potrebnog broja potpisa - rekao je Vukadinović i dodao da je zbog svega potrebno odložiti izbore, ali i ukinuti regulativu po kojoj potpisi moraju da se overavaju kod notara.

Koliko je 10.000 ogroman broj, najbolje pokazuje iskustvo liste koju je na beogradskim izborima predvodio Dragan Đilas. Oni su sakupili nesto više od 4.000 potpisa za tri dana, a na izborima su dobilli 160.000 glasova. To znači da otprilike tri odsto onih koji glasaju za neku opciju su spremni da potpišu listu. Dakle, da biste dobili 10.000 potpisa, obavezno morate da imate preko 300.000 glasova. Nijedna od organizacija koje učestvuje na Vučućevim izborima ne moze da osvoji preko 300.000 glasova. Znači, jasno je kao dan da ne moze ni da skupi neophodne potpise.

Ovih dana i PSG i DJB sakupljaju potpise. Pokret Sergeja Trifunovića je za nedelju dana sakupio 3.000 potpisa, za pokret koji predvodi Saša Radulović nema podataka, ali se spekuliše da je taj broj još manji. 

U Novom Sadu se pojavila priča da je jedna grupa građana koju vodi Goran Karadžić, bivši predsednik Saveta REM-a 2014, a pre toga Upravnog odbora RTS-a, napravila dogovor sa PSG-om, i da su im oni garantovali više od 5.000 potpisa u zamenu za mesta na listi. Tu su navodno i neke vođe navijača FK Vojvodina, popularno nazvane "Firma", koje predstavlja bivši predsednik novosadskog superligaša Zoran Šćepanović. A organizacija im se zove "Sasvim druga priča"!

Vreme će pokazati da li je još neko od "opozicinih" stranaka pomoć zatražio od Aleksandra Vučića. Lista je dugačka. Izgeda da će na njoj biti i novih imena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati