Politika

Zoran Čvorović

18. 05. 2020. 19:33 0

LIČNI STAV Zoran Čvorović: Darmanović i Dačić na istom zadatku

Na zvanično saopštenje ministra spoljnih poslova Crne Gore, Srđana Darmanovića, u kome je između ostalog upozoreno da sadašnje podgoričke vlasti "nikada nikome neće dopustiti neku novu Podgoričku skupštinu", odgovorio je ministar inostranih poslova Srbije, Ivica Dačić, poručivši kako će "lako oni sa njim, jer je Srbin iz južne Srbije i da se pitao nikada sa njima ne bi pravio zajedničku državu".

Ove izjave jasno pokazuju da su Darmanović i Dačić, kao nekadašnji funkcioneri Saveza socijalističke omladine Jugoslavije, žestoki protivnici srpskog integralizma koji je trijumfovao upravo u odlukama "Velike Narodne Skupštine Srpskog naroda u Crnoj Gori" od 26. 11. 1918. godine, kako je glasio zvanični naziv tzv. Podgoričke skupštine. Jednom rečju, Darmanovićevo montenegrinstvo uvijeno u ideološku oblandu atlantizma i Dačićevo srbijanstvo opravdano „real-politikom“, nisu zapravo ništa drugo nego odjeci titoističke dogme o velikosrpskoj hegemoniji, koju su oni kao revnosni Brozovi đaci usvojili na ideološkim omladinskim kursevima i političkim školama. 

Šireći ksenofobiju prema Crnogorcima u Beogradu i Srbiji, Dačić daje argumente Đukanovićevom režimu da prema hrvatskom modelu širi mržnju prema svemu srpskom, te da optužuje Srbiju, kao matičnu državu srpskog naroda, za anticrnogorstvo. Takve neodgovorne izjave samo doprinose daljoj dezintegraciji srpskog naroda. Istovremeno, Dačiću ne smeta da prema njegovom ličnom svedočenju bude blizak prijatelj sa pojedinim sumnjivim crnogorskim „biznismenima“ u Beogradu, koji su najočigledniji dokaz da Đukanovićeva "hobotnica" kontroliše "poslovne" i političke prilike u Srbiji za vladavine Vučića i Dačića.

Dačićevo ukazivanje na diskriminaciju Srba i SPC u Crnoj Gori je običan verbalizam, koji nema uporište u realnim radnjama, pošto država Srbija nikada nije iznela pred UN i Savet Evrope problem brutalnog kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori. Pri tome, Srbijin ministar inostranih poslova svodi problem Đukanovićevog neoustaškog eksperimenta menjanja kulturno-istorijskog identiteta Crne Gore, koji se sprovodi uskraćivanjem elementarnih ljudskih prava, na pitanje statusa srpske manjine u Crnoj Gori. Na isti način je Đukanović danas (18. maja) na Cetinju eparhije SPC u Crnoj Gori predstavio kao crkvu srpske nacionalne manjine nasuprot koje treba da stoji buduća autokefalna crkva nacionalnih Crnogoraca.

Srpsko pitanje u Crnoj Gori nije i ne sme da bude manjinsko, pošto je Crna Gora država srpskog naroda. Međutim, krajnje je naivno očekivati od Vučića i Dačića da brane ideju integralnog Srpstva i srpski identitet Crne Gore, kada su protivustavnim Briselskim sporazumom i pitanje statusa Kosova i Metohije uspeli da pretvore u pitanje statusa srpske nacionalne manjine u tzv. Republici Kosovo. Neodgovornim izjavama i (ne)promišljenim provokacijama, Beograd pomaže Đukanoviću da autentični protest obespravljenih građana Crne Gore protiv njegove diktature, koji je prethodnih meseci dobio formu referendumskih narodnih litija, a ovih dana nikšićkog zatočenika, vladiku Joanikija, uzdigao u istinskog narodnog vođu, prikaže kao velikosrpsku agresiju na Crnu Goru.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Uhvatiću te kad tad

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati