Politika

P. M.

06. 05. 2020. 06:42 3

U zemlji bez slobodnih izbora i medija Vučić najavio "demokratsku atmosferu"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da će se parlamentarni izbori u Srbiji održati 21. juna i da će se potruditi da obezbedi "demokratsku atmosferu". Međutim, na kakvu demokratiju je predsednik mislio, kada izbore bojkotuju skoro sve opozicione stranke, i kada pristup skoro svim medijima, uz izuzetak njih nekoliko u Srbiji, nema pristup niko od opozicionih političara?

Za vreme vanrednog stanja u Srbiji se, dok je na snazi policijski čas, nesmetano se kreću pripadnici Srpske napredne stranke na čelu sa huliganima, sa kojima planiraju i sprovode razne akcije, od paljenja baklji po krovovima zgrada, do puštanja sa razglasa nasnimljenih poruka protiv predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa. Policija ne reaguje na ove akcije i govori da to nije "njena nadležnost", dok je njena nadležnost da silu sprovodi nad nedužnim građanima. 

U vreme kada svi međunarodni izveštaji Srbiju svrstavaju u zemlje u kojima demokratija ne postoji, u kojoj je vrlo izražena cenzura u medijima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori o demokratiji i demokratskoj atmosferi za vreme izborne kampanje. 

Pitanje koje zanima javnost je kako predsednik Srbije tačno zamišlja demokratiju? Tako što će u izborima učestvovati vladajuće stranke i još nekoliko onih koje to još nisu? Kako zamišlja da sprovede tu demokratsku atmosferu kad su skoro svi mediji zatvoreni za svakoga ko ne misli kao predsednik Srbije?! 

Politikolog i politički analitičar Boban Stojanović za Direktno.rs kaže da će Vučić pokušati da simulira demokratiju i izbore, jer u Srbiji demokratije odavno nema, a ni izbora - makar ne onakvih izbora kakvi bi trebalo da budu (slobodni, pošteni, ravnopravni).

- Poslednja dešavanja su samo dodatno pokvarila izborne uslove i utisak o stanju demokratije, ali suštinski oni ne postoje. I to pokazuju i svi međunarodni izveštaji o stanju demokratije u Srbiji. Izbori će se održati, ali imajući u vidu bojkot opozicije, verujem da nakon tih izbora više ništa neće biti isto - rekao je Stojanović.

Predsedniče, izgleda pojam demokratija za Vas i za sve druge nikako ne znači isto.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati