Politika

M. Radović

22. 04. 2020. 12:51 7

OBRT Anđelković: Ne slažem se sa potezima vlasti

Politički analitičar Dragomir Anđelković osvrnuo se na svoju kolumnu koju je napisao za Demostat u kojoj je izneo prlično kritički stav zbog prevelikog okretanja Srbije Kini. On tvrdi za Direktno.rs da Kina ne treba da nam bude politički partner i da se u javnosti stvara predstava da je to idealna zemlja.

Anđelković je u razgovoru za naš portal rekao da se ne slaže sa odnosom Evropske unije prema Kosovu i Republici Srpskoj, ali, da Srbija od njih mora još mnogo da uči o demokratiji, jer je daleko od demokratije! Osvrćući se na izbore, Anđelković smatra da vlast nikako ne sme da jednostrano nametne nešto što želi - da nastavi izbore kao da ništa nije bilo.

- Kina je totalitarna zemlja sa sistemom koji je vrlo represivan i nikako ne sme da bude ni uzor niti inspiracija. Ekonomija da, ali nikako inspiracija kineskim sistemom, niti propaganda koja toliko hvali Kinu. Ako želimo demokratiju, ne smemo da hvalimo nešto što je suprotno tome. I, kao konačno, u geopolitičkoj sferi, Kina je daleko, ko god misli da može mnogo da nam pomogne, taj se grdno vara. Mi moramo, po mom mišljenju da se oslanjamo na Ruse, kad se radi o odbrani Kosova i Republike Srpske, a sa druge strane treba težiti što boljem odnosu sa zapadom, jer se nalazimo u zoni njihovog uticaja - rekao je Anđelković. 

 

Na naše pitanje, da li je taj stav suprotan onome koji srpska vlast propagira, s obzirom da je on u javnosti poznat kao neko ko prilično podržava vlast, kaže da jeste, i da, kada je geopolitika u pitanju, sa mnogim stvarima koje vlast radi se ne slaže, o čemu par godina i piše.

- Ne slažem se sa kosovskim pregovorima i kako se oni vode, šta se tu zastupa. Srbija nikako ne sme da prihvati razmenu teritorija, jer ako prihvati napraviće veliku štetu. Kosovo je sporna teritorija i kada se radi o Kosovu tu možemo da se eventualno dogovorimo oko nekih podela, a van Kosova ne može da se izlazi. Taj stav ja godinama zastupam. Kad se radi o Kini, ja sam vrlo kritičan. Mislim da je dobro da nam dolaze kineske investicije i da sarađujemo ekonomski, ali van ekonomske sfere ne treba izlaziti. Kada se radi o Evropskoj uniji, ja sam kritičan prema njoj zbog njenog odnosa prema Kosovu, zbog njenog odnosa prema Republici Srpskoj. Vrlo često EU nije blagonaklona prema našim interesima, ali sa druge strane ne treba odbaciti neke kritike koje dolaze od Evropske unije kada se radi o demokratiji - rekao je Anđelković.

On je dodao da Srbija mora još mnogo da uči o demokratiji, jer je naš sistem daleko od demokratskog.

- Ja nikada nisam bio za crno-bele forme, da sve prihvatam što vlast kaže i da sve odbacujem. Sa nečim se slažem, sa nečim se ne slažem. Slažem se što su poboljšali odnos sa Rusijom vidno, ali, mislim da smo sad odjednom došli do faze kada sa Rusijom nemamo razvoj dalji odnosa kakav smo imali. Sad se odjednom Kina gura u prvi plan, ne vidim zašto.

Anđelković se osvrnuo i na izbore, i rekao da se sa vlašću ne slaže i da misli da vlast sada ne treba jednostrano nametne nešto što želi, primera radi, da se nastave izbori, kao da ništa nije bilo. 

- Korona je ozbiljna kriza i treba videti sa opozicijom, uključujući Savez za Srbiju, pa da vidimo da li mogu da se dogovore oko nekih normalnih uslova, za sve prihvatljivih. Najgore je za Srbiju koja ima mnogo problema u svom okruženju, toliko imamo problema, sad još iznutra da se svađamo. Treba probati da se prevazilaze razlike i da budu normalne. Ako vlast bude išla na to da samo tretira sve ovo kao jednu vrstu pauze u izbornom procesu, da ima izbore odmah, verovatno će imati posle i proteste. Jedan veliki deo građana to neće prihvatiti. Ja nisam siguran da je to za vlast dobro, jer mnogi su u Srbiji opoziciono nastrojeni, ali pasivno. Ne odgovara im ni opozicija, ni vlast, i neće glasati ni za jedne ni za druge, ali zato, ako se odvijaju protesti, i te kako, ako ih neko motiviše mogu da učestvuju na protestima. Generalno, za ambijent srpski, politički, društveni je dobro da sednu i da se dogovore na način koji bi bio prihvatljiv, koliko toliko. Da li je to moguće? Pa verovatno nije, ali uvek vredi pokušati - rekao je Anđelković. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati