Politika

Direktno.rs

21. 04. 2020. 11:11 0

Obradović: Zašto Vučić mora da ubrza izbore?

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović istakao je da "parlamentarne izbore treba odložiti za jesen zbog zdravlja građana", ali je i naglasio da se predsedniku Srbije i SNS Aleksandru Vučiću žuri da oni budu održani što pre.

- Prema svemu onome što Krizni štab, režimska struka i režimski mediji rade u poslednjih nekoliko dana jasno je da se Aleksandru Vučiću žuri da se priča o epidemiji završi i da se što pre ide na izbore. Iako su donedavno slali SMS poruke o mogućnosti masovnog umiranja kao u Italiji i Španiji, pa nas držali zatvorene četiri dana i uprkos tome što i dalje imamo veliki broj novozaraženih u stotinama na dnevnom nivou – paralelno je krenula promena medijske priče i najava kraja vanrednog stanja i početka normalnog života - istakao je Obradović.

Naglasio je i koja je pozadina tog zaokreta.

- Nema drugog obrazloženja za ovaj paradoks izuzev hitnosti nastavka lažnog izbornog procesa koji mora da bude okončan pre leta. Predsednik SNS očito želi da zbrzi izbore kako bi na talasu ukidanja Narodne skupštine i totalnog medijskog mraka, uz zloupotrebu epidemije za nastavak predizborne kampanje drugim sredstvima i kupovinu glasova došao do nove izborne krađe i produžetka ličnog režima - rekao je predsednik Dveri.

Obradović je naveo da su se "pred ovim očiglednim planom isprečila dva pitanja".

- 1. Kako omogućiti dalje skupljanje potpisa i masovan izlazak na birališta kada preventivne mere zaštite od zaraze moraju ostati na snazi u nekom stepenu, a istovremeno ostaviti zabranu javnih okupljanja i tako zabraniti proteste ogorčenih građana koji jedva čekaju kraj vanrednog stanja da izađu na ulice i kažu šta misle o ponašanju vlasti za vreme "najsmešnijeg virusa u istoriji"?

2. Ako izbore, ipak, nije moguće na silu održati pre leta jer se time direktno ugrožava zdravlje nacije kao i na početku širenja nove zarazne bolesti kada su uprkos tome raspisani izbori – šta sa Skupštinom i Vladom kojima 3. juna ističe mandat i koji, posmatrano iz ugla Ustava Srbije, više ne postoje? - pita se Boško Obradović.

Predsednik Dveri navodi da bi, ako izbori budu odloženi za jesen, posle tog 3. juna bila formirana tehnička Vlada.

- S obzirom na to da je jedino logično i razumno, posebno imajući u vidu brigu o zdravlju ljudi, da izbori budu odloženi za jesen - na čelu države ne može ostati aktuelna Vlada Srbije kojoj 3. juna ističe mandat. To znači da bi Narodna skupština na svojoj poslednjoj sednici u ovom sazivu morala da donese poseban zakon (lex specialis) kojim bi izbori bili odloženi za jesen i izabrana prelazna, tehnička Vlada stručnjaka, uz podršku svih političkih opcija. U ovoj Vladi ne bi mogli da sede lideri niti vlasti niti opozicije, već stručnjaci koji bi imali zadatak da saniraju posledice pandemije po ekonomiju i radna mesta, oslobode medije i organizuju slobodne i poštene izbore. Upravo je to ono čega se Aleksandar Vučić najviše plaši i zato je spreman da rizikuje zdravlje građana i ovih dana toliko naglo i nelogično ubrzava stvari oko završetka epidemije da bi što pre održao lažne izbore na kojima namerava da pobedi po svaku cenu, pa i po cenu zdravlja stanovništva - zaključuje Boško Obradović u saopštenju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati