Politika

Lj. Stanković

22. 04. 2020. 15:30 5

Zašto vlast žuri na izbore?

Od uvođenja najrigoroznijih mera u vanrednom stanju, kao što je zaključavanje penzionera u stanove i uvođenje policijskog časa od 84 sata, preko najavljivanja najkritičnije nedelje u epidemiji koronavirusa, Srbija je za samo nedelju dana stigla do popuštanja mera koje je predsednik Aleksandar Vučić saopštio za vikend, a koje bi trebalo da stupe na snagu krajem aprila.

Da li to znači da Vučić u najkraćem mogućem roku želi da izađe na izbore i zbog toga što pre ukine mere, samim tim i vanredno stanje, odgovara analitičar Zoran Stojiljković.

- Njegov izlazak na izbore u ovom trenutku bi bio za očekivati, takva je situacija da bi morao da održi sednicu Parlamenta, da ponovo krene sa političkim aktivnostima i da prekidom vanrednog stanja u nekom roku koji je izvodljiv - do kraja juna, polovine jula, održi izbore. To bi sa stanovišta vlasti bio najpovoljniji trenutak, gde biste imali vrlo kratku, prljavu, neravnopravnu kampanju koja znači da organizujete izbore u trenucima kada se krajnji efekti krize ne vide i kada ste uspeli da u prvih 90 dana, plasirajući značajna sredstva, predupredite njene negativne efekte. Nema sumnje da će on pokušati da napravi izbore - rekao je za Direktno Stojiljković.Govoreći o ličnom odnošenju medicinske opreme i respiratora po zemlji, naš sagovornik kaže da ništa što političari rade nije lišeno marketinškog okvira i da tim indirektim aranžmanom koriste priliku da ojačaju svoje prisustvo dok drugi ne mogu.- Efekat stvari koje oni rade su na ivici ili izvan ivice legalnosti. Moglo se drugačije ući u vanredno stanje, moglo se pre ući u vanrednu situaciju, nego u vanredno stanje, moglo se aktivno održati Parlament, što je slučaj u gotovo svim zemljama u okruženju. Ali nije, jer ovakav tip populističke vlasti koristi svaku situaciju da pojača svoje prisustvo u javnosti i da ga politički kapitalizuje. Pandemija je neka vrsta idealnog okvira za tako nešto, jer nemate vidljivog neprijatelja. Ona je svuda u svetu, ne samo u Srbiji, pokriva prostor već postojeće recesije i jednostavno je dušu dala da se onda u tom okviru nešto pokuša, ako ste u tome relativno uspešni.Stojiljković dodaje da je vanredno stanje divna stvar jer nemate kritiku, a u međuvremenu imate mogućnost da menjate odgovarajuće mere, kako on kaže, od početnog bagatelisanja, ignorisanja ili svođenja na minimalnu meru, do treniranja strogoće bez naročitih javnih rekcija.

- Da se drugačije razmišlja, mislim da bi bilo optimalno odložiti izbore za nekakav duži period, ali tu vrstu reakcije od ovakve vlasti ne možete očekivati. Osim toga, objektivna je teškoća to što ste vi već raspisali izbore i prekinuli samo izborne radnje. Jednostavno, njegov odnos sa nama je uvek na povišenoj političkoj temperaturi, jer ta vrsta retorike je takva kakva jeste. Na početku je počeo sa banaliziranjem krize, pa onda sa uvođenjem sve oštrijih mera, nekom vrstom pretnje i disciplinovanja stanovništa koje se ne pokazuje zrelim i sa prebacivanjem odgovornosti na građane. Stvar je u tome da se uvek između ostalog radi o rejtinzima.Naš sagovornik dodaje da su mere vrlo obimne, relativno dobro targetirane sem onoga što u javnosti niko nije podržao, a to je davanje 100 evru svakom punoletnom građaninu. 

- Izlazak na izbore u junu ili julu bi značilo da vi odmah krećete u otvorenu kampanju, da je ona kratka i da druge strane nemaju šta da kažu i da se to radi onog trenutka kad vam istraživanja pokazuju visok rejting. Pitanje je kad vi sredstva odvojite poprilično neselektivno i grupišete ih u odgovarajućem trenutku, a recesija tj. kriza krene nakon toga, čime ćete onda braniti to - zaključuje Stojiljković.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati