Politika

[ Izvor: Beta ]

06. 04. 2020. 09:51 2

"Vučić okrenuo leđa EU, a to nije isplativo na duže staze"

Igranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na kinesku kartu deo je političke taktike kako bi i od zapadnih partnera dobio više, rekao je za Radio slobodna Evropa (RSE) istraživač Atlantskog saveta, vašingtonskog analitičkog centra za spoljnu politiku, Dimitar Bečev.

- Vučić govori ono što ljudi u Srbiji žele da čuju i na taj način mobiliše javno mnjenje. Uz taj antizapadni stav to je trenutno vrlo lako uraditi. Niko ga neće kazniti zbog toga što radi, ali to nije isplativo na duže staze. Srbija najviše novca dobija od EU i zemalja članica, da ne govorimo o trgovinskim preferencijalima, koje Kina ne nudi i Srbija nije konkurentna na njenom tržištu - rekao je Bečev, profesor Univerziteta u Severnoj Karolini.

Bečev je ocenio da bi recesija u evrozoni, dovela do stagnacije na Zapadnom Balkanu.

- Ako budemo ponovo morali da se borimo sa ekonomskom recesijom kao 2008, imaćemo još izraženiji status kvo nego ranije, u vidu autoritarnog načina vladanja i nacionalizma. To ne znači nužno konflikt, ali ćemo svakako videti radikalni govor mržnje u javnoj sferi, porast korupcije i slabljenje uloge EU kao promotera demokratije.

On je ocenio da Kina šalje pomoć pomalo iz humanitarnih razloga, ali pomalo i kako bi pokazala efikasnost svog modela i otvorila prostor za jačanje međunarodnog uticaja kada se kriza završi.

- Pre svega skreće pažnju sa izbijanje epidemije u Vuhanu, jer mi ne znamo da li su kineske vlasti blagovremeno reagovale kako bi je sasekle u korenu i tako sprečile da se raširi po svetu. Sada je fokus na Pekingu kao snabdevaču dobrima od javnog značaja za međunarodnu zajednicu - rekao je.

Upitan koliko je isplativo oslanjanje Srbije na Kinu, Bečev je rekao da je Balkan, a posebno Srbija, najočiglednije poprište sukoba evropskog i kineskog narativa.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, nakon što je EU zabranila izvoz medicinske opreme, rekao da je to još jedan pokazatelj da je "evropska solidarnost bajka" i da će se Srbija od sada oslanjati na kineskog predsednika Si Đinpinga, koga je nazvao svojim i srpskim bratom - naveo je Bečev.

On je ocenio da "Vučić pokušava da postigne najbolji mogući dogovor i sa Pekingom i sa Evropskom unijom" i da u isto vreme "poveća svoju popularnost u domaćoj javnosti i izvuče najviše iz ove krize".

- U isto vreme takva retorika je deo političke taktike koju on koristi kako bi i od zapadnih partnera dobio više. No, statistika pokazuje potpuno drugačiju sliku. Srbija najviše novca dobija od EU i zemalja članica, da ne govorimo o trgovinskim olakšicama, koje Kina ne nudi i Srbija nije konkurentna na njenom tržištu.

Bečev je ukazao da je, za razliku od ostalih država u regionu, saradnja sa Kinom isplativa za Srbiju, jer ima dosta kineskih investicija, a ne samo jeftinih kredita.

- Naravno, te investicije su samo delić u odnosu na evropske, ali je to politički probitačno jer možete da ih prikazujete javnosti, a i finansijska situacija je mnogo povoljnija uz kineski novac - dodao je.

On je iocenio da Srbija neće odustati od evrointegracija jer je članstvo u EU i dalje na stolu, ali je dodao da ne veruje da će biti novog proširenja do 2027. godine, kada se završava sedmogodišnji budžetski period.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati