Politika

Direktno.rs

04. 03. 2020. 14:24 2

Šta rade Demokrate? Ima li tome kraja?

Šta to rade Demokrate? Ima li tome kraja? Ovo su dva pitanja koja svakodnevno postavljaju svi koji prate politička zbivanja u Srbiji.

Ovo drugo čak i više nego prvo. Jer, zaista, Demokratska stranka, ili bar ono što je od nje ostalo je nepresušan izvor novih podela, svađa, pojedinaca koji sarađuju sa režimom... Sednica Glavnog odbora zakazana je za 14. mart. Koliko je realno očekivati da će se tu staviti tačka na razdore u ovoj stranci?

Već mesecima vlast koristi prepoznatljive pojedince iz DS-a kako bi kreirala sliku o podelama u stranci, ali i celokupnoj srpskoj opoziciji. U Upitniku su za mesec dana gostovali Gordana Čomić, Aleksandra Jerkov, Kena Milojičić, Nataša Vučković.. Oglasili su se Dragoljub Mićunović i Balša Božović... Dobili su i prostor na 02 i TV Prvoj, ali i na N1, TV Nova i u Danasu. I svi su iznosili stavove o izborima, suprotne odluci Glavnog odbora, koristeći dodatno svaku mogućnost da kritikuju članstvo DS-a u Savezu za Srbiju. Za to su najčešće koristili akcije ili izjave lidera Dveri Boška Obradovića. Tako je uz pomoć ili u dogovoru sa ovim ljudima Vučić nametnuo priču novih podela u srpskoj opoziciji, na šta su građani posebno osetljivi.

Politički analitičar Boban Stojanović za Direktno.rs prokomentarisao je dešavanja unutar Demokratske stranke. On je rekao da je najava Skupstšine i smene Statutarne komisije očigledno korak da se još jednom potvrdi odluka DS-a o bojkotu izboru.

- Pojedini članovi već mesecima javno kritikuju svoju stranku i njene odluke i mislim da je sazivanje Skupštine upravo put da se to još jednom potvrdi. Očigledno je i da su imali probleme sa pojedinim organima i da je sada rešeno da se na Skupštini sve to završi. Možda je trebalo i ranije nekako preseći celu situaciju, ali dobro je da se to svakako i sada desi i da se vidi ko će poštovati odluke najvišeg organa partije, a ko će možda i napustiti DS, da bi izašao na nekoj listi na izbore. Svakako je krajnje vreme da DS završi sa tim međusobnim, javnim okršajima - objašnjava Stojanović. 

Na sve to kao šlag na tortu naprednjačkih želja, došla je odluka zamenika predsednika stranke Saše Paunovića da se posle 20 godina na mestu gradonačelnika Paraćina kandiduje za još jedan mandat. Prethodnih mesec dana Paunović je iskoristio da obilazi odbore i lobira za dozvolu da ide na izbore, ali je uglavnom dobijao negativno mišljenje.
Lobističkim poslom se nije bavio samo on. Aktivni su u tome bili i Radoslav Milojičić Kena i Aleksandra Jerkov, a posebno Balša Božović koji se zalažu da svaki odbor na lokalu sam proceni da li će ići na izbore ili ne. Zanimljivo je da na Božovića ni činjenica da je bio predsednik gradskog odbora kada je Demokratska stranka prvi put u svojoj istoriji otišla u opoziciju na svim beogradskim opštinama 2016. godine, a potom 2018. završila na svega 2,2 odsto podrške građana i to u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića i Novom strankom Zorana Živkovića, nije uticala da promeni svoj način rada i ponašanja u stranci.

Zoran Lutovac, čovek koji je preuzeo stranku posle katastrofalnog rezultata na beogradskim izborima i povratio je u život, nije želeo da pribegava bilo kakvim oštrim merama, pa mesecima toleriše pojedince koji kritikuju sopstvenu stranku. Pribegao je odluci o raspuštanju omladine i beogradskog odbora, ali je te odluke Statutarna komisija stranke poništila?! Zanimljivo je da je ta ista komisija u stranku vratila pokrajinskog poslanika Borovića koji je dva dana kasnije prešao u SNS i to javno saopštio.

O kakvoj komisiji se radi, govori i činjenica da je za predsednika izabran Srđan Sandić, čovek koga često viđaju u društvu sa Goranom Vesićem, a koji je javnosti postao poznat kada ga je starleta Senada Nurkić, poznatija kao Maca Diskrecija, ucenjivala tražeći mu 5.000 evra kako ne bi u javnost pustila snimke na kojima se čuje kako ona i Sandić dogovaraju seksualni odnos. O tome su pisali mnogi mediji, na Youtube se pojavio i snimak tog razgovora, Sandić je prijavio ceo slučaj policiji... Na ponašanje članova Statutarne komisije Lutovac je odgovorio imenovanjem jednog od najboljih srpskih pravnika Dragora Hibera za svog savetnika. Tu pravnu borbu Lutovac će sigurno dobiti, ali kada se unutarstranački odnosi svedu na pravnu borbu onda to pokazuje da je stranka u ozbiljnim problemima.

Jasno je da će Gordana Čomić za nagradu za ulazak u Skupštinu i pomoć režimu dobiti mesto na listi Srbija 21. Po sopstvenim rečima, Čomićka, koja je poslanik već dve decenije, ne bi znala šta u životu da radi ako nije poslanik.

Ostatak protivnika Zorana Lutovca će najverovatnije ostati u stranci čekajući priliku da je preuzmu. To se naravno neće desiti na Glavnom odboru 14. marta, ali će oni strpljivo čekati šansu za koju veruju da će im se ukazati posle izbora. Neki od njih veruju da će Nebojša Zelenović pobediti na izborima u Šapcu i da će onda podržavajući njegov povratak u DS moći da dođu na pozicije koje priželjkuju.

Bez obzira da li su u pravu ili ne, stalni sukobi unutar DS-a su nepovratno oštetili ovu stranku. Pokušaj da se spasi ujedinjenjem sa SDS-om i Zajedno za Srbiju je propao. Ostaje žal, jer je Zoran Lutovac napravio sjajnu stvar formirajući građansko-demokratski forum DS-a u koji je ušlo pedesetak izuzetnih pojedinaca. I ekipa ljudi oko Lutovca u kojoj su Dragana Rakić, Dejan Nikolić, Srđan Milivojević, Dušan Kostadinović zaslužuje poverenje. Ali, nedovoljna odlučnost da se stranka definitivno oslobodi svih onih koji je vuku na dno mogla bi im se na kraju obiti o glavu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati