Politika

Direktno.rs

23. 02. 2020. 10:15 8

Vučić: Ja nikad ne lažem i znam sve bolje od drugih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV "Prva" izneo je mnogo planova i ideja, isticao da on nikad ne laže, kako on sve zna bolje od drugih i trojicu uspešnih ljudi optužio za gotovo sve probleme koje ova država ima.

Na izjave Duška Kovačevića da strepi i da nam nad glavom nije mač nego giljotina i da nas rešavanje pitanja Kosova čeka od jeseni naredne godine, a da su EU, Amerika, Nemačka rešile da završe stvar, predsednik odgovara, da su mnogi govorili da je nekome obećao nezavisnost Kosova, ali da nije.

- Vučić nikoga nije lagao, nije lažov. Ja ne lažem! Na kraju, jedini je Vučić suštinski odbio plan da ih pustimo da uđu u Ujedinjene nacije - tvrdi predsednik i dodaje kako se u drugim zemljama operativni poslovi prenose na premijera, ali ne i kod nas.

- Ne, ja sam za sve odgovoran. Znam sve bolje od drugih. Znate koliko izveštaja dobijam dnevno, čitam po 300 strana - izgovorio je Vučić.

O dogovoru sa Milom Đukanovićem

Predsednik Srbije rekao je i da su reči Mila Đukanovića, koji tvrdi da se Srbija konstantno meša u unutrašnje stvari Crne Gore, "notorna neistina". Kaže da ga ne zanima vlast u Crnoj Gori i da "nije ništa s njim dogovorio".

- Nikada se Srbija nije mešala u pitanje izbora u Crnoj Gori, niti smo želeli da odlučujemo ko je na vlasti, a ko u opoziciji. Uvek se govori o tome da se mi negde mešamo i određujemo ko će da vlada, a istina je drugačija. Neki u Crnoj Gori su mislili da je Crna Gora samo njihova, ali i da je Srbija, i Beograd, isto njihova. Mi smo imali i imamo mnoge ljude, pogotovo u visokim bezbednosnim strukturama koji su iz Crne Gore. Ne možeš ti da radiš za agenciju jedne druge zemlje, a da zauzimaš visoke pozicije u Srbiji. Mi smo mnoge od njih očistili, ali ne sumnjam da takvih slučajeva ima još - rekao je Vučić i dodao:

- Crnogorci u Srbiji mogu da se osećaju kao u svojoj otadžbini. Mi sa time nemamo problem, problem je što Srbi ne smeju da se osećaju kao Srbi u Crnoj Gori.

Vučić je govorio i o Miloradu Dodiku i kritika od strane bošnjačkih i hrvatskih političara.

- Veoma sam zabrinut za situaciju u BiH, a pridike mi drže i njihovi mediji i njihovi političari. Oni meni otvoreno kažu, hrvatski i bošnjački političari: "Kosovo je za nas nezavisno, ali ne možemo da uradimo ništa zbog Republike Srpske." Pa kako to, smeta vam Srpska, a Kosovo ne. Kakvo je to licemerje i bezobrazluk - rekao je Vučić.

Na pitanje kakav će njegov odgovor biti na ultimatum koji očekuje da mu upute sa Zapada, Vučić je rekao:

- To ćete da vidite! Nikada nisam prihvatao ultimatume i uvek sam se trudio da pronađem najbolja rešenja za srpski narod. Ali ću se uvek starati da očuvam mir i neću da srljam u ratove.

O "Panciru"

Upitan da li bi SAD, zbog naoružavanja iz Rusije, mogle da uvedu neku vrstu sankcija Srbiji, kaže da je javno govorio o "Panciru" i da smatra da se upozorenje na moguće sankcije nije odnosilo na "Pancir", već na raketni sistem S400.

- "Pancir" služi za gađanje dronova, krstarećih raketa, bombardera ili niskoletećih aviona. Radi se o skupom, ali izuzetno vrednom oružju. 

Vučić je istakao da ovo oružje Srbiju čini jačom, našu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju.

- Srbija je našla novac za nabavku ovog sistema, a da ne ugrozi visinu javnog duga - rekao je.

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederik Ben Hodžis zapitao je od koga Srbija smatra da treba da se brani, preneo je Glas Amerike.

- Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji - rekao je Hodžis za Glas Amerike.

O Kosovu i Metohiji

"Ponudiće nam rešenje koje nećemo moći da prihvatimo - ja ću da pitam narod"

- Predočiće nam kao rešenje nešto što nećemo moći da prihvatimo. Uveren sam u to, i to će se čak desiti ove godine. Njihova će ideja biti asocijacija Ahtisari. Pokušaće da nam daju garancije za EU, ali pod uslovom da priznamo Kosovo, i ponudiće nam poseban status za Srbe u određenim oblastima. I šta onda? Ja ću da pitam narod. Pre tri godine sam pitao, i niko to nije hteo.

- Trudimo se da jačamo ekonomiju, da razvijamo odnose sa svojim komšijama Albancima. Ja sam izašao sa planom koji nije prihvaćen, a to nisu hteli. E, sada ćemo dobiti mnogo gore rešenje, na koje neću pristati ja.

O izborima

Na pitanje sa kim SNS sasvim sigurno izlazi na izbore, Vučić je rekao:

- Sa Rasimom Ljajićem i Milanom Krkobabićem, jer su oni odgovorni ljudi.

Vučić je rekao da će posle povratka iz Vašingtona videti kada će da raspise parlamnentarne izbore i da neće to učiniti pre 3. ili 4. marta, jer bi neko mogao da kaže da je to na njegov rođendan.

- A za 4. bi rekli da je rođendan Crvene Zvezde i dan kada je umro Staljin. Moram da sednem da vidim kad se vraćam iz Vašingtona - kazao je za TV Prva.

I tokom ovog gostovanja, Vučić je pomenuo predsednika Stranke slobode i pravde, i nazvao ga jedom od trojice "tajkuna", kao i Miroslava Miškovića i Dragana Šolaka na čijij televiziji se emituje dokumentarni film "Vladalac".

- To su Đilas, Šolak i Mišković. Tajkunska banda da se vrati na vlast? Oni bi uništili Srbiju i nema nikakvu dilemu i kada to kažem, znam da govorim istinu i činjenice. Jeste li čuli da je iko demantovao da je Đilas ukrao 619 miliona evra? On se hvalio kako je prihodovao. To je njegov zvaničan podatak iz APR -a.

Na pitanje, zbog čega Dragan Đilas nije odogvarao, ako je nešto protivzakonito uradio, Vučić je odgovorio: 

- Zato što su postavili sudije. Kog sam to ja sudiju postavio? Zamislite mene da zarađujem 619 miliona evra? Pa, jeste li vi normalni? Upitao je Vučić voditeljku.

Zakon o poreklu imovine

- Zamoliću ih da budem prvi. Ja i moja porodica, da sve provere. Da vidim gde su mi ta polja marihane, gde mi je restoran "Franš", da vidimo gde mi je sve to - kazao je on i dodao:

- Ovo će biti najteža kampanja, ali izborićemo se za svaki mogući glas. Da mi pustimo nekom glasove? Kada sa Danilom i Vukanom igram šah, njih ne puštam, a Vukan ima dve i po godine. 

Predsednički izbori 2021?

Vučić je izjavio je da ne prihvata ultimatume, ali da mora da vodi odgovornu politiku kako Srbiju opet ne bi uveo u ratove i ugrozio našu decu i budućnost zemlje.

Podseća u tom kontekstu da će predsednički izbori biti 2022. godine, ali da mogu da budu održani i godinu dana ranije, odnosno 2021.

- Svejedno je da li će biti 2021. ili 2022. Samo u tom slučaju svakako u tome ne bih učestovao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati