Politika

[ Izvor: N1 ]

16. 02. 2020. 22:53 0

Član REM-a: Ne postoje uslovi za fer i slobodne izbore

Veći deo opozicije je odlučio da bojkotuje parlamentarne i lokalne izbore koji će biti održani 26. aprila, smatrajući da oni nikako neće biti fer i slobodni. A da je izborna situacija zapravo takva, svedoče reči profesora Slobodana Cvejića, novoizabranog člana REM-a.

Profesor Cvejić je naveo da je njega predložila odbornička grupa SNS, odnosno njihovi predstavnici u Odboru za kulturu i javno informisanje Skupštine Vojvodine.

 - Nisam o toj stvari komunicirao ni pre mog predlaganja, ni nakon toga, niti me je neko iz SNS nakon ovog izbora zvao. Ja verujem - iz prostog razloga zato što su na ovaj način ispoštovali dogovor koji su postigli sa predstavnicima opozicije, odnosno OEBS-om. Mene su zvali posrednici u pregovorima i pitali me, konkretno Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo - rekao je Cvejić.

Pojasnio je da ga je Antonijević pitao da li želi da bude kandidat Skupštine Vojvodine, dodajući da on (Antonijević) nije znao da će predlog biti od SNS.

- Nakon toga smo i on i ja saznali ko je bio formalni predlagač u Odboru i u Skupštini. Ono što neformalno znam, bilo je da me predloži Liga, Liga je htela svog kandidata. To se završilo kako se završilo", rekao je gost Utiska. Kaže da je to lako preskočio jer je za njega ključno pitanje, zapravo, bilo pre toga - kad je odlučio da li želi da uđe u tako nešto, znajući koliko je složena situacija i koliko ima da se radi.

- U ovoj konkretnoj stvari, ja samo moram da odam priznanje SNS-u što nikakav pritisak, nikakvu komunikaciju sa mnom nisu pravili oko toga, pristali su na ono što je bio deo dogovora - izjavio je Cvejić, koji je na odeljenju sociologije Filozofskog fakulteta.

O izborima

U "Utisku nedelje" i decidirano je poručio da je politička situacija daleko od fer i demokratske.

- Da li u Srbiji postoje uslovi za fer i slobodne izbore - glasilo je pitanje Olje Bećković, autorke emisije "Utisak nedelje".

- Ne - rekao je Cvejić bez sekunde razmišljanja.

Cvejić navodi da istraživanja pokazuju da je predsednik Srbije dominantno prisutan u medijima.

- A sada da li je mehanizam takav da neko sedi na centralnom mestu i svima kaže šta da rade... Ja mislim da ima tu dosta autocenzure, da ima dosta kreativnog učitavanja u tu političku viziju... Da je to čitav jedan kompleks političke kulture koja dovodi da se to razvije na taj način. Nije to tako jednostavna konstrukcija, i utoliko je veći problem, jer nije dovoljno da isključite jedan utikač, da sve to stane.

Profesorka Milivojević: Vlast nije prihvatila naše preporuke

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević, koja je pisala sa svojom koleginicom Jovankom Matić preporuke šta bi trebalo da radi REM, kaže da vlast to nije prihvatila, da je tu pisalo nešto drugo, i to sedam, osam meseci unazad, kad je, kako kaže, možda bilo vremena da se o tome razgovara pred javnošću. 

- Mi smo tražili smenu članova REM-a, ne ostavke. To nije jedna normalna procedura, u kojoj su visokomoralna dva člana REM-a podnela ostavku, koji su se, eto, sklonili da bi Milan Antonijević imao koga da pozove, da bi OEBS mogao da izvrši pritisak na vlast, u ime svih nas. To nije tačno. Taj REM je, kao ispostava vlasti, jedan od glavnih krivaca što su naši mediji skandalozni, glavni krivac što su nacionalne televizije, komercijalne i nešto malo manje javne, trovačnice i što postoji ogromno nezadovoljstvo javnosti takvim televizijama - rekla je gošća Utiska. 

Cvejić je istakao da ako one vrednosti za koje se zalaže, ne budu mogle da se afirmišu u radu REM-a, dodajući da veruje da će moći, da neće sedeti u tom telu.

- Ja u ovo ulazim odričući se nekih privatnih ugodnosti, da bih još jednom probao nešto da uradim, zbog toga što sam bio u protestima devedesetih, i u ovom protestu "1 od 5 miliona" povremeno... Posle izbora 2000. sam rekao - nije vreme više za ulicu, sada je vreme da gradimo institucije. Ja sam sociolog, ja sistemski gledam na tu stvar". Ova, ali i prethodne vlasti "popuštale su u tome". Mandat REM-a je pet godina, imamo priliku da popravimo uslove pred ove izbore i da oporavimo medijsku scenu za dalji politički život. Ne treba misliti samo o tome da li je neko ikebana u stranci, jer neko može da bude u poziciji da je ispostava interesa i krupnog kapitala.

"Karikiranje demokratije"

Novinar Petar Peca Popović je uveren da većina članova REM-a direktno odgovara nosiocima vlasti, da odslikava ceo naš sistem.

- Sve oko izbora u REM-u sprovedeno je s ciljem da "oni što spolja gledaju imaju utisak da se nešto ključno menja". Ne sumnjam uopšte u profesorove namere, ali će kod odlučivanja, ukoliko digne glas protiv nečega što je volja s vrha, on ostati u manjini. U ovoj zemlji je demokratija izigrana na svim mestima. U Skupštini da danas vladajuća stranka predloži da je četvrtak, oni bi sa 129 glasova izglasali da je četvrtak. To je karikiranje demokratije - navodi Popović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati