Politika

Direktno.rs

18. 01. 2020. 11:11 3

ČEMU GNEV? Vučićeva radikalska retorika prema EU

U poslednjih nekoliko meseci jasno je primetna promena retorike Aleksandra Vučića kada su u pitanju poruke međunarodnoj zajednici, ili bar nekim njenim predstavnicima. Pritom, kada kažemo ovo, ne mislimo na pres konferencije na kojima prvo kaže da Srbija nije imala nikada veći međunarodni ugled, a posle nekoliko minuta izjavi da su međunarodna zajednica hohštapleri, hulje koje nas ucenjuju i žele nam zlo.

Te promene stavova i raspoloženja su nešto na šta smo u Srbiji navikli. Ovde govorimo o odnosu, pre svega prema evroparlamentarcima koji su, nažalost bez uspeha, pokušali da organizuju dijalog vlasti i opozicije. 

Na prvom sastanku sa Evropljanima Vučić se toliko drao na njih da je pretila opasnost da oni ustanu i napuste sastanak. Govorio je o tome da opozicija kontroliše medije, da njega stalno napadaju, da on nema nikakav uticaj, da su izborni uslovi odlični, mnogo bolji nego pre, da neće njemu niko određivati kad će biti izbori, saznaje Direktno.rs.

Posle te posete evropske trojke, stigli su i napadi Vučićevog "drugog ja" (mnogi tvrde "prvog ja") poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića na gospođu Tanju Fajon. Korišćeni su standardni radikalski pridevi, laži tipa Sorošev stipendista i pouke kako bi trebalo da se ponaša. Pošto to nije dalo rezultata, Tanju Fajon je počeo lično da pominje sam Vučić, posebno intenzivno poslednjih dana.

Tako je predsednik Srbije pre nekoliko dana, reagujući na zabrinutost evroposlanice Tanje Fajon zbog mogućnosti smanjenja cenzusa u Srbiji pred izbore, rekao da se nada da će se ona kao „istaknuti borac za ljudska prava“ izboriti da Srbi u njenoj rodnoj Sloveniji dobiju status nacionalne manjine.

- Ja sam uvek zainteresovan za svaku reč Tanje Fajon. Naročito ako se tiču prava srpskog naroda u Sloveniji. Očekujem da se ona, kao istaknuti borac za ljudska prava, izbori da oni imaju status nacionalne manjine, jer su tamo najveća manjinska grupa - rekao je Vučić tom prilikom.

Vučić je juče gostujući u Jutarnjem programu na TV Prva, na konstataciju da je Fajon zabrinuta zbog situacije medija u Srbiji, kao i zbog bojkota opozicije i pitanje zašto se svađa sa njom, rekao da se sa njom ne svađa, već samo štiti interese Srbije, brani svoju zemlju, i ponaša kao predsednik suverene države.

- Ona ne primećuje koliko su ugrožena prava Srba u Sloveniji. Ljudi treba da znaju da su Srbi najveća etnička grupa u Sloveniji, a jedini koji nemaju pravo da budu nacionalna manjina. Ona se zbog toga ne sekira - konstatovao je on.

Postavlja se pitanje odakle ovoliki gnev? Obavešteni izvori kažu da Vučić jednostavno nije navikao da ga bilo ko, ko dolazi iz Evrope kritikuje. Odnosno, bolje rečeno, nije navikao da taj neko iznese bilo kakav stav suprotan njegovom. Poznato je da je Vučić najviše komunikacije i kontakta imao sa Dejvidom Mekalisterom, sadašnjim predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta. 

Gospodin Mekalister je u Beogradu uvek bio rado viđen gost još od prvih sastanaka, kada je prihvatio da ručak sa partijskom delegacijom SNS-a održi u zgradi koju je država poklonila "Beogradu na vodi". To se dešavalo usred protesta velikog dela građana i stručne javnosti zbog kontraverzi koje je taj projekat nosio sa sobom. Često se u kuloarima pričalo i o drugim aktivnostima Mekalistera tokom njegovih poseta Beogradu, koje je najbolje novinar Dojče Velea Nemanja Rujević objasnio, gostujući na N1. 

Rujević je rekao da se Mekalister kad dođe u Beograd ponaša u sklopu one stare narodne "voli sve što vole mladi". Mnogima je u Briselu zapala za oko i velika bliskost između delova stafa tamošnje srpske ambasade i ovog Nemca škotskog prezimena.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas je gostujući na N1 naveo da iza apsolutne podrške g. Mekalistera svemu što Aleksandar Vučić u Srbiji i sa Srbijom radi jesu lukrativni razlozi. Đilas nije ulazio u detalje, ali je javna tajna da se među evroparlamentarcima u Briselu pri pominjanju Mekalisterovog imena često pomene i reč korupcija. 

Politikolog i politički analitičar Boban Stojanović za Direktno.rs kaže da je Vučić uvek u domaćoj javnosti imao gnev prema velikom broju stranih predstavnika, a na sastancima sa njima slao prijateljske poruke.

- Sada je uglavnom gnevan na Tanju Fajon koja je posebno zainteresovana za izborne uslove u Srbiji i često je kritički nastrojena prema stanju demokratije i vladavine prava u Srbiji, a i daje dodatnu pažnju opoziciji (setimo se sastanka u EP na kome su bila tri predstavnika opozicije, a koje je ona organizovala). Sada gotovo da ne postoji nastup u kome je ne spomene, verovatno jer je besan na njene stavove i poziciju, ali takođe sam siguran da kada se susretne sa njom da će ton biti mnogo pomirljiviji - rekao je Stojanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati