Politika

[ Izvor: N1 ]

14. 01. 2020. 19:17 0

"Odluka o smanjenju cenzusa posledica bojkota"

Bojan Klačar iz Cesida smatra da je smanjenje praga cenzusa sa pet na tri odsto politički motiv, a da što se efektata bojkota tiče, najveći izazov za SNS je potencijalni jednostranački parlament.

Klačar dodaje da je ta odluka nastala kao posledica najavljenog bojkota i analiza koje su ukazivale na posledice ukoliko opozicija bojkotuje izbore.

- O tome se razgovara u SNS, ja mislim da odluka nije finalna i da će razmisliti da li će je usvojiti, svedoci smo da postoji dosta negativnih kritika na to rešenje, sklon sam da verujem da će još jednom razmisliti - rekao je on za N1.

Klačar dodaje da se smanjenjem cenzusa zalazi u neku vrstu pravne nesigurnosti i nepotrebne promene pravila igre tri meseca uoči glasanja.

- Legitimno je razgovarati o cenzusu i ne postoji pravilo da je cenzus od 5 bolji od cenzusa od 3, ali nije prethodila analiza, ne znamo šta je motiv koji je podstakao predsednika da izađe s tom idejom. Ako se rešava problem pluralizma u parlamentu, to nije probnlem, videćemo da u parlamentu imamo više od 10 stranaka, sada mislim da ih ima 15. Nedostaje analiza, menjaju se pravila igre i unosi se neka vrsta nesigurnosti. Neće svim akterima biti ista pravila, jer možda imate neke stranke koje su pravile strategiju na 5 odsto i da su bespotrebno trošile sredstva.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati