Politika

Direktno.rs

17. 12. 2019. 16:57 0

SPIN ILI MALA POBEDA Pomeranje izbora zabluda ili ne?

Vest da je poslednja runda međustranačkog dijaloga održana u petak donela dogovor da će izbori biti pomereni, odnosno održani krajem aprila ili početkom maja izazvala je polemiku u javnosti. Dok jedni misle da je ovo "dobra strana dijaloga", drugi smatraju da je u pitanju običan spin, i da izbori nisu ni mogli biti održani u martu.

Od petka srpska javnost sluša o "odlaganju izbora". Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da su se dogovorili da izbori ne budu u martu, već da će se predsedniku Srbije ostaviti da u okviru onoga što mu Ustav i zakon dozvoljavaju odluči u krajnjem roku.“

Premijerka Srbije Ana Brnabić dan kasnije rekla je da je "lično zamolila predsednika Republike da se maksimalno pomeri datum održavanja izbora, da je on lično bio protiv toga, međutim, da je prihvatio ovu njenu molbu."

Evropska poslanica Tanja Fajon rekla je da je "bitno što su izbori u Srbiji odloženi, jer će biti vremena da se stekne više poverenja u izborni proces.

Osim predstavnika vlasti i posrednika u dijalogu, i deo opozicije takođe je naveo da je "važno to što su izbori pomereni sa marta na maj". Predsednik Nove stranke Zoran Živković je „pomeranje“ izbora proglasio za malu, ali značajnu pobedu, Pokret slobodnih građana je u svom saopštenju naveo da se postigao dogovor oko glavnih uslova pa, su, između ostalih stvari u vezi sa REM-om, RTS-om i funkcionerskom kampanjom, naveli i održavanje izbora u poslednjem mogućem terminu. 

Međutim, da li je "pomeranje izbora" spin ili zaista "mala, ali značajna pobeda" rastumačio je za Direktno.rs politikolog i politički analitičar Boban Stojanović.

Kako kaže, svi su pričali o krajnjem roku za izbore i tu se treba usaglasiti da je to 3. maj 2020. godine, međutim, da niko nije otvorio temu - koji je prvi mogući datum za izbore?

- Od 3. juna 2016. godine i konstituisanja tog saziva parlamenta – jasno su zacrtani datumi za održavanje narednih redovnih izbora, a to je period između 18. aprila i 3. maja 2020. godine. Kako se kod nas izbori održavaju nedeljom – od 2016. godine znamo da redovni izbori 2020. godine mogu da se održe 19. aprila, 26. aprila ili 3. maja 2020. godine. Kako je 19. april – verski praznik (Uskrs), praktično su preostala druga dva datuma. U martu nikako nisu mogli da se održe redovni izbori - rekao je Stojanović.

On je pojasnio procedure, istakao činjenicu da mandat poslanika počinje da teče danom potvrđivanja mandata u Narodnoj skupštini i traje četiri godine (Ustav RS, čl. 102), a da izbore raspisuje predsednik Republike tačno 90 dana pre isteka mandata, tako da se izbori okončaju u narednih 60 dana (Ustav RS, čl. 101).

- Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana (Zakon o izboru narodnih poslanika, čl. 26). Već se iz ovih odredbi Ustava i zakona vidi da je manevar oko održavanja redovnih izbora praktično 15 dana. Sve je jasno definisano i precizirano. Predsednik raspisuje izbore, ali u okviru jasnih vremenskih okvira i moguće razlike u terminu održavanja izbora su svedene na 15 dana. Sve je više nego jasno. Diskreciona odluka predsednika Republike nikako nije bila da bira između marta i maja, niti je postignut nikakav „dogovor“, „pomeranje“ ili „odlaganje“ izbora. Kako je Uskrs 19. aprila, ostaje da se vidi koji datum će predsednik odabrati. Ali unutar ovih osam dana koje mu preostaju (a čak i da je celih 15), teško je govoriti o bilo kakvom ustupku - rekao je Stojanović.

A onda se postavlja pitanje, otkud uopšte mart kao mogući termin za predstojeće parlamentarne izbore?

Stojanović kaže da su izbori mogli da budu u martu, ali kao vanredni izbori, međutim, kako kaže, "ko bi raspisivao vanredne izbore mesec i po ili dva pre redovnih, i to u vreme kada je u toku međunarodno angažovanje oko izbornih uslova u Srbiji".

- Nakon diskusije i polemike početkom 2019. godine da li će se eventualno održati vanredni izbori tokom 2019. godine, svima je postalo jasno da izbora neće biti i da ćemo imati redovne izbore 2020. godine. Međutim, mart 2020. kao termin izbora se u javnosti pominje već nekoliko meseci – odnosno u junu je Aleksandar Vučić rekao da će se izbori održati na proleće 2020. godine i da će biti redovni. U oktobru je više puta ponovio kada će biti izbori, ali jako važno uz odrednicu: „Izbori će biti u martu ili aprilu, to sad oni moraju da odluče koji je to datum, ali redovni izbori normalno.“ U najavama izbora za 2020. godinu nigde se nije komuniciralo da postoji mogućnost vanrednih izbora - pojasnio je Stojanović.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati