Politika

Milka Radović

24. 11. 2019. 17:42 0

PET PITANJA DIREKTNO Miloš Jovanović: Vučić je napravio politički bućkuriš

Lider Demokratske stranke Srbije i profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloš Jovanović bio je gost naše stalne rubrike "Pet pitanja direktno".

1. Šta je cilj pokreta "Metla 2020"? 

Tako što ćemo konačno razbiti moć političkih stranaka koje su državu pretvorile u svoju prćiju. Stranke na vlasti danas zapošljavaju, utiču na medije, na pravosuđe, na finansijske tokove... postale su prave male okupacione vojske. Razbićemo njihovu snagu tako što ćemo omogućiti građanima da konačno biraju svoje predstavnike po imenu i prezimenu. Drugim rečima, omogućićemo da se prvenstveno glasa za ljude, a ne za stranke. Uvođenje većinskog izbornog sistema, kojim se razbija kompaktnost stranaka, je naš prioritet.

 

2. Kad ćete prelomiti da li ćete izaći na izbore, šta se čeka, od čega to zavisi? 

Odlučičemo o izlasku ili neizlasku na izbore onda kada oni budu raspisani. Svi znamo da su izborni uslovi loši. Ali ni bojkot nije idealno rešenje jer nas osuđuje na vaninstitucionalnu borbu za koju se čini da nema snage. Lično sam više za izlazak na izbore, ali ako opšta atmosfera bude dodatno zatrovana u međuvremenu, dobro ćemo razmisliti o svemu.

3. Za kojim promenama Srbija vapi?

Srbija vapi za normalnošću i redom. Potrebna je jasna politička vizija, ali i smena generacija na političkoj sceni. Aleksandar Vučić je napravio politički bućkuriš koji je začinio, najblaže rečeno, neprimerenim načinom vladavine. Zato mislim da je na ludilo vlasti potrebno odgovoriti odlučno i racionalno, bez predaje!

4. Kako izaći na kraj sa lažnim doktoratima, diplomama?

Konačno je na javnoj sceni, u okviru akademske zajednice, urađena stvar od minimalnog integriteta jer je stvar nazvana pravim imenim: plagijat plagijatom. Trajaće demokratsko sazrevanje svih nas kao građana još dugo ali su ovakvi događaji izuzetno pozitivni koraci na tom dugom putu.

5. Kako zaustaviti masovni odlazak mladih iz Srbije?

Tako što ćemo uvesti red u zemlji, vratiti u prvi plan meritokratiju odnosno vrednovati mlade shodno njihovom zalaganju i znanju, a ne po pripadnosti nekakvoj političkoj organizaciji. Potrebno je istovremeno sprovesti podsticajnu politiku za mlade prilikom zapošljavanja i privatnog preduzetništva, stambenog zbrinjavanja i zasnivanja porodice.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati