Politika

Direktno.rs

21. 11. 2019. 13:51 5

"Kokeza je simbol korupcije vlasti, bogatstvo je uvećao 350 puta"

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović na konferenciji za novinare optužio je predsednika Fudbalskog saveza Slavišu Kokezu da su mu lukrativni ugovori obezbedili rast firme od 350 puta.

- Čega se Slaviša Kokeza dotakne, pretvori se u zlato. Firma "Pro Inter", koja se do nedavno bavila informacionim tehnologijama i obezbeđivanjem softvera i hardvera, od početnog prihoda koji je iznosio 150.000 evra u 2011. godini došla je do 50 miliona evra u 2016. godini - rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, predsednik Fudbalskog saveza je ovo sve uspeo kroz poslove i tendere sa državnim organima i državnim institucijama, javnim preduzećima.

- Kokezina firma "Pro Inter" uspela je da kupi "Eurosalon", nekada giganta industrije nameštaja u Srbiji, za 190.000 evra. Zgradu na Sajmu u Beogradu, za potrebe Beograda na vodi, prodao je državi za čak 16 miliona evra. Naravno, kao dragulj u kruni Slaviše Kokeze i ove novonaprednjačke poslovne biznis elite je preduzeće "Vin-Vin", koje je povećalo prihod sa pet na 150 miliona evra otkad je SNS na vlasti. "Vin-Vin" je prodat "Tehnomaniji" za ogroman novac i time je Slaviša Kokeza ostvario dodatne prihode - rekao je Stefanović, i dodao da je Kokeza simbol jednog urušenog i korumpiranog sistema Srpske napredne stranke.

 Stefanović je rekao da su samo dve Kokezine firme u periodu od 2013. do 2017. godine sa državom potpisale više od 200 ugovora, vrednih 52 miliona evra, pri čemu je na 43 procenta tendera, njegova firma "Pro Inter" bila jedini ponuđač.

- Samo od Elektroprivrede Srbije Kokezina firma je dobila preko 50 ugovora, pri čemu je on njima "uvalio" sve moguće IT usluge od računara do softvera za obračune električne energije, TV pretplate do tonera. Firma "Pro Inter" koja je 2012. dobila samo jedan tender, uvećala je svoj prihod za fantastičnih 350 puta za sedam godina poslovanja. Sa 150.000 evra u 2011. na 52 miliona evra u 2016, dok je "Vin-Vin" za četiri godine povećao prihode sa pet miliona evra na 150 miliona evra - rekao je Stefanović i dodao da o samom Kokezi dosta govori i podatak da je bio osnivač firme koja se zove "Srećni milioner", koju je u međuvremenu ugasio.

Zamenik predsednika SSP je zatim upitao kako je moguće da neko stekne toliko materijalno bogatstvo za samo sedam godina, a onda i nabrojao firme i preduzeća, kao i ministarstva sa kojima je firma Slaviše Kokeze sarađivala.

- Spisak ministarstava, javnih preduzeća, institucija sa kojima firma Slaviše Kokeze ima lukrativne ugovore koji su mu obezbedili rast firme od 350 puta i enormno bogaćenje od čak 52 miliona evra. Time je on postao najuspešniji biznismen u Srbiji, a neki zlobnici kažu da je počeo kao prodavač cigareta u Zemunu, neki kažu kao vlasnik kafića na granici između Zemuna i Novog Beograda. Vučić, koji mu je omogućio ovo, kada bude čuo ove stvari, reći će da on o tome pojma nema i da je sve po zakonu. Ja ih pitam kako je moguće da neko za sedam godina učestvuje na preko 40 odsto tendera kao jedini ponuđač, kako je moguće da neko uveća prihode firme za 350 puta i kako je moguće da neko čisto prihoduje 52 miliona evra za ovih sedam godina, baš kad je SNS na vlasti - pitao je Stefanović.

Nakon što je naveo firme, ministarstva i institucije, Stefanović je postavio pitanje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

- Ovo je drugi put da govorimo o dosijeu Slaviše Kokeze, tražimo od predsednika Vučića, pošto je uništio sve institucije i pošto niko ne zna gde je Zagorka Dolovac, pošto nije doneo Zakon o poreklu imovine, a obećao je 27 puta, da nam objasni kako da građani Srbije poveruju u ovaj fantastičan poslovni uspeh, ili da neko najzad istraži svo to poslovanje, da poreska uprava dobije krila hrabrosti i počne da radi svoj posao, da se javni tužilac seti da postoje zakonske odredbe koje strogo sankcionišu zloupotrebe položaja, koje sankcionišu mogućnost da imate imovinu bez dokaza. Dakle, neka Aleksandar Vučić odgovori kako je ovo moguće - pitao je Stefanović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati