Zdravlje

Direktno.rs

20. 11. 2025. 07:00 0

Kardiolog UPOZORAVA: Ova kombinacija namirnica šteti zdravlju srca, posebno ljudima sa visokim pritiskom

Ovu kombinaciju mnogi vole, ipak nije sa svakoga, naročito nije za osobe sa visokim krvnim pritiskom.

Neke namirnice se bolje apsorbuju kada se jedu zajedno, poput kurkume sa crnim biberom ili kolagena uz hranu bogatu vitaminom C.

Međutim, postoji i suprotna strana: određene kombinacije mogu biti izrazito nezdrave, posebno za osobe koje imaju hipertenziju – visoki krvni pritisak.
Kako visoki pritisak pogađa veliki deo odrasle populacije, lekari upozoravaju da neke prehrambene navike mogu dodatno pogoršati stanje. Upravo zato skreću pažnju na jednu posebno rizičnu kombinaciju.

Prema rečima kardiologa, kombinacija slanine i sira može biti izuzetno loša za srce kada se jede redovno.

Slanina i sir mnogima su omiljena hrana, ali redovna konzumacija može da šteti zdravlju srca, posebno ljudima s visokim krvnim pritiskom“, rekao je kardiolog dr Martin Skot Doson za "Parade".

Kardiološkinja dr Karišma Patva takođe upozorava da ova kombinacija stvara obrok izrazito bogat natrijumom i zasićenim mastima, što dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem.

Oboje ističu da osobe sa visokim pritiskom ovu kombinaciju treba da izbegavaju što je više moguće.

Ključ je u svakodnevnim navikama koje doprinose zdravlju srca

Stručnjaci objašnjavaju da je slanina naročito problematična. Dr Doson objašnjava:

„Višak natrijuma povlači vodu u krvotok i povećava količinu krvi koju srce mora da pumpa. Vremenom taj napor otežava kontrolu krvnog pritiska i oštećuje zidove krvnih sudova. Zasićene masti u slanini takođe podižu LDL holesterol, što dodatno povećava kardiovaskularni rizik“, kaže on.

Dr Patva dodaje da i slanina i sir sadrže mnogo natrijuma i zasićenih masti, a njihov negativan učinak se pojačava kada se jedu zajedno. Dr Doson naglašava da se sir može uklopiti u uravnoteženu ishranu, ali ne u kombinaciji sa slaninom.

Kardiolozi ipak nude nekoliko zdravijih opcija za one koji vole slane doručke. Dr Patva preporučuje doručak od belanaca, nemasnog sira i ćuretine i kaže da takav izbor „smanjuje unos zasićenih masti i natrijuma“.

Dr Doson preporučuje sendvič sa jajima, avokadom, lisnatim povrćem, paradajzom i integralnim hlebom: „Nudi zdrave masti, proteine, vlakna i kalijum. Ova kombinacija podržava kontrolu pritiska, pomaže snižavanju LDL holesterola i i dalje pruža utešan, zasitan doručak.“ Kao biljnu alternativu predlaže tofu sa kurkumom i crnim biberom.

„Obroci bi trebalo da budu prijatni, a ne kazna. Ključ je u svakodnevnim navikama koje doprinose zdravlju srca, uz zadržavanje hrane i tradicija koje volite“, zaključio je dr Doson, prenosi 24 sata.hr. 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Vrtoglavica

Zoran Živković [17.11.2025.]




Video dana

Ma ne zanimate me

Anketa

Da li treba pooštriti saobraćajne zakone?

Rezultati