Zdravlje
15. 11. 2025. 18:03 0
Ova žitarica puna je kolagena: Podmlađuje, jača kosti i čuva CREVA
Ječam je pun kolagena, a kolagen je važan jer je sastavni deo hrskavice, zglobova, noktiju i kose.
Ječam je nutritivno bogata žitarica koja je pala u senku ostalih, popularnijih vrsta. Ipak, od davnina je poznata kao namirnica koja se lako vari, sadrži dosta vlakana pa je zbog toga dobra za pokretljivost creva. Osim toga, obezbeđuje telu neophodne vitamine poput vitamina B, A i E.
Ječam je prava riznica zdravlja
Pomaže varenju i pokretljivosti creva zahvaljujući obilju vlakana
Snižava holesterol i štiti srce
Stabilizuje nivo šećera u krvi
Jača imunitet kroz vitamine B, A i E
Podstiče sintezu kolagena zahvaljujući lizinima
Doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju
Ublažava upale i štiti zglobove
Daje dugotrajan osećaj sitosti, pa pomaže u kontroli telesne težine
Ječam pomaže u borbi protiv bora i upala
Ječam sadrži veliku količinu lizina, aminokiseline koja aktivno učestvuje u sintezi kolagena. Ova supstanca je gradivno tkivo zglobova, hrskavice, ali i noktiju, kose, kože. Samim tim može pomoći da se održi elastičnost kože i spreči nastanak bora. Oljuštena zrna ječma nazivaju se biserni ječam zbog svog posebnog sjaja i mogu se spremati na više načina, a jedan od najlakših je kaša.
Sastojci:
- 2 čaše oljuštenog ječma
- 4 čaše vode vode
- 6 čaša mleka
Priprema:
U posudu sa žitaricama sipajte vodu i ostavite preko noći. Sutradan isperite i procedite, pa žitarice sipajte u zgrejano mleko. Pustite da mleko provri, a zatim poklopite, smanjite temperaturu I na tihoj vatri kuvajte oko sat i po vremena.
Ječam je više od obične žitarice – to je prirodni saveznik zdravlja koji zaslužuje mesto na svakodnevnom jelovniku. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu, vlaknima, vitaminima i aminokiselinama, posebno lizinima, ova žitarica puna je kolagena i direktno utiče na zdravlje kože, zglobova, creva i imuniteta.
Njegova sposobnost da podstakne regeneraciju, poboljša varenje i doprinese elastičnosti kože čini ga neprocenjivim u prevenciji starenja i očuvanju vitalnosti. Uvrstiti ječam u ishranu znači ulagati u dugoročno zdravlje – iznutra i spolja.
Komentari 0
ostavi komentar