Zdravlje

Direktno.rs

15. 11. 2025. 18:03 0

Ova žitarica puna je kolagena: Podmlađuje, jača kosti i čuva CREVA

Ječam je pun kolagena, a kolagen je važan jer je sastavni deo hrskavice, zglobova, noktiju i kose.

Ječam je nutritivno bogata žitarica koja je pala u senku ostalih, popularnijih vrsta. Ipak, od davnina je poznata kao namirnica koja se lako vari, sadrži dosta vlakana pa je zbog toga dobra za pokretljivost creva. Osim toga, obezbeđuje telu neophodne vitamine poput vitamina B, A i E.

Ječam je prava riznica zdravlja

Pomaže varenju i pokretljivosti creva zahvaljujući obilju vlakana

Snižava holesterol i štiti srce

Stabilizuje nivo šećera u krvi

Jača imunitet kroz vitamine B, A i E

Podstiče sintezu kolagena zahvaljujući lizinima

Doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju

Ublažava upale i štiti zglobove

Daje dugotrajan osećaj sitosti, pa pomaže u kontroli telesne težine

Ječam pomaže u borbi protiv bora i upala

Ječam sadrži veliku količinu lizina, aminokiseline koja aktivno učestvuje u sintezi kolagena. Ova supstanca je gradivno tkivo zglobova, hrskavice, ali i noktiju, kose, kože. Samim tim može pomoći da se održi elastičnost kože i spreči nastanak bora. Oljuštena zrna ječma nazivaju se biserni ječam zbog svog posebnog sjaja i mogu se spremati na više načina, a jedan od najlakših je kaša.

Sastojci:

  • 2 čaše oljuštenog ječma
  • 4 čaše vode vode
  • 6 čaša mleka

Priprema:

U posudu sa žitaricama sipajte vodu i ostavite preko noći. Sutradan isperite i procedite, pa žitarice sipajte u zgrejano mleko. Pustite da mleko provri, a zatim poklopite, smanjite temperaturu I na tihoj vatri kuvajte oko sat i po vremena.

Ječam je više od obične žitarice – to je prirodni saveznik zdravlja koji zaslužuje mesto na svakodnevnom jelovniku. Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu, vlaknima, vitaminima i aminokiselinama, posebno lizinima, ova žitarica puna je kolagena i direktno utiče na zdravlje kože, zglobova, creva i imuniteta.

Njegova sposobnost da podstakne regeneraciju, poboljša varenje i doprinese elastičnosti kože čini ga neprocenjivim u prevenciji starenja i očuvanju vitalnosti. Uvrstiti ječam u ishranu znači ulagati u dugoročno zdravlje – iznutra i spolja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Isporuka

Zoran Živković [12.11.2025.]




Video dana

Nestabilan oslonac

Anketa

Da li treba pooštriti saobraćajne zakone?

Rezultati