Zdravlje
05. 10. 2025. 07:00 1
DR PERIŠIĆ upozorava koje navike u ishrani su OBARAČ IMUNITETA: Evo šta treba jesti za DORUČAK ako želite biti zdravi
Oko doručka stručnjaci odavno "lome koplja" - da li je on najvažniji obrok ili bi ga trebalo preskočiti. Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić ima jasan stav po tom pitanju i savetuje koje namirnice bi trebalo jesti za jak imunitet.
Doručak ne samo da nam daje energiju za svakodvnevne obaveze, već učestvuje i u našem imunom sistemu. Gastroneterolog prof. dr Vojislav Perišić otkrio je koje greške u ishrani utiču na slabljenje iminuteta.
"Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Pljuvačka je puna enzima,Imunoglobulin A ( IgA) oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju. Sprečava infekciju ešerihijom, streptokokom, moramo da dozvolimo da se izluči dovoljno pljuvačke i spreči lepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba da bude usporeno, nemojte samo da uživate u ukusu hrane već se zaštitite od infekcije", rekao je dr Perišić gostujući u jutarnjem programu.
On je, takođe, dao predlog namirnica koje bi trebalo jesti za optimalan unos hranljivih materija:
"Želeo bih da započnem doručak sa antiinflamatornim koktelom voća. Jedite sve što ima žutu boju za doručak! Postoje antioksidanti koji povećavaju odbranu od infekcije. Grejpfrut, narandža i ananas su ovde ključni. Uzmite ih na prazan stomak kako bi se bolje apsorbovali. Stisnite citruse kao sok ili ih pojedite, a zatim pripremite jaja sa povrćem. U zimsko i prelazno doba dodajte doručku dve-tri pečurke, grilovane. Jaje je kapitalan nutrijent, ali dve-tri pečurke mu obavezno dodajte. Pa jedan paradajz, svež ili baren, kako god želite, mora da se nađe tu. I slobodno jedite svakog dana jaja."
Govoreći o pečurkama, on je podsetio da one sadrže betaglukan koji je veoma važan za jak imunitet i zaštitu od sezonskih virusa.
"Kad krenu hladni dani savetujem da pijete jogurt, a ne slatko mleko. Zimi naseljavamo sistem drugim bakterijama, moramo da pređemo na jogurt i onaj koji ima malo laktoze. Još jedan savet koji imam: paradajz ima vitamine A, C i E i najbolje je da ih jedete malo zagrejane", preporučio je dr Perišić.
Komentari 1
ostavi komentar