Zdravlje

A.I

05. 10. 2025. 07:00 1

DR PERIŠIĆ upozorava koje navike u ishrani su OBARAČ IMUNITETA: Evo šta treba jesti za DORUČAK ako želite biti zdravi

Oko doručka stručnjaci odavno "lome koplja" - da li je on najvažniji obrok ili bi ga trebalo preskočiti. Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić ima jasan stav po tom pitanju i savetuje koje namirnice bi trebalo jesti za jak imunitet.

Doručak ne samo da nam daje energiju za svakodvnevne obaveze, već učestvuje i u našem imunom sistemu. Gastroneterolog prof. dr Vojislav Perišić otkrio je koje greške u ishrani utiču na slabljenje iminuteta. 

"Hranu treba žvakati polako, tako se štitimo od bolesti! Pljuvačka je puna enzima,Imunoglobulin A ( IgA) oblaže našu sluznicu. Ne treba žuriti i sjuriti hranu u želudac, već dozvoliti da ta pljuvačka obloži usnu duplju. Sprečava infekciju ešerihijom, streptokokom, moramo da dozvolimo da se izluči dovoljno pljuvačke i spreči lepljenje mikroba. Žvakanje i gutanje treba da bude usporeno, nemojte samo da uživate u ukusu hrane već se zaštitite od infekcije", rekao je dr Perišić gostujući u jutarnjem programu.

On je, takođe, dao predlog namirnica koje bi trebalo jesti za optimalan unos hranljivih materija:

"Želeo bih da započnem doručak sa antiinflamatornim koktelom voća. Jedite sve što ima žutu boju za doručak! Postoje antioksidanti koji povećavaju odbranu od infekcije. Grejpfrut, narandža i ananas su ovde ključni. Uzmite ih na prazan stomak kako bi se bolje apsorbovali. Stisnite citruse kao sok ili ih pojedite, a zatim pripremite jaja sa povrćem. U zimsko i prelazno doba dodajte doručku dve-tri pečurke, grilovane. Jaje je kapitalan nutrijent, ali dve-tri pečurke mu obavezno dodajte. Pa jedan paradajz, svež ili baren, kako god želite, mora da se nađe tu. I slobodno jedite svakog dana jaja."

Govoreći o pečurkama, on je podsetio da one sadrže betaglukan koji je veoma važan za jak imunitet i zaštitu od sezonskih virusa.

"Kad krenu hladni dani savetujem da pijete jogurt, a ne slatko mleko. Zimi naseljavamo sistem drugim bakterijama, moramo da pređemo na jogurt i onaj koji ima malo laktoze. Još jedan savet koji imam: paradajz ima vitamine A, C i E i najbolje je da ih jedete malo zagrejane", preporučio je dr Perišić.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


DemOFFkratija

Zoran Živković [01.10.2025.]




Video dana

Daj meni, ja sam ekspert

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati