Zdravlje

Direktno.rs

27. 07. 2025. 12:00 0

Namirnica koja je zamena za kakao, a riznica vitamina: Smanjuje holesterol i šećer u krvi

Da li ste ikad probali brašno od rogača? Ova zanimljiva alternativa brašnu ima jedinstvene karakteristike koje zaslužuju da se istraže s aspekta ukusa, ali i zdravlja.

Rogačevo brašno idealno je za pripremu ukusnih slatkiša. Zbog svoje bogate arome i ukusa odličan je dodatak sočnim kolačima, toplim napitcima, pudinzima, pecivima…

Rogač je zimzeleno stablo, poreklom sa Mediterana.

Zrele mahune ove biljke sadrže slatku pulpu koja se suši, peče, a zatim melje u prah, inače poznat kao rogačevo brašno. U testu za kolače brašno od rogača koristi se kao i ostala brašna.

Rogač je odlična zamena za kakao!

Rogač je prirodni zaslađivač i odlična je zamena za kakao prah u mnogim receptima. Za razliku od kakaa u prahu, rogačevo brašno ne sadrži gotovo nikakve masti pa će se tokom kuvanja ponašati drugačije. Naime, rogač brže „gori“ od kakaa pa je potrebno prilagoditi temperaturu pečenja.

Kakvog je ukusa?

Rogač u prahu i ukusom podseća na kakao. Ipak, manje je gorak od i prirodno je sladak, ne sadrži kofein i sadrži mnogo vlakana. Zbog prirodne slatkoće, kada kolače pripremate s rogačem, obavezno smanjite potrebnu količinu šećera. Rogač se u receptima može zameniti čokoladom u prahu u jednakim razmerama.

Brašno od rogača takođe može biti odlična zamena za kafu ili kakao u prahu u pripremi toplih napitaka. Rogač u receptima u potpunosti zamenjuje brašno, pa su poslastice s rogačem prikladne i za one koji ne konzumiraju gluten.

Koje su nutritivne prednosti rogača?

– Rogač je bogat kalcijumom, vitaminima A i B, kao i mineralima. Rogač ima mnoga korisna zdravstvena svojstva:

– Bogat je antioksidansima koji štite naše ćelije od oštećenja

– Bogat je vlaknima koja su važna za probavno zdravlje, kardiovaskularno zdravlje i ravnotežu šećera u krvi

– Ne sadrži kofein (za razliku od čokolade)

– Savršen izvor kalcijuma, gvožđa i hidroksiprolina, koji nam pomaže u proizvodnji kolagena

– Deluje protivupalno

Istraživanja pokazuju da jedinjenja u rogaču mogu smanjiti nivo holesterola, pomoći u regulaciji šećera u krvi i imati antidijabetičke efekte. Takođe može koristiti probavnom traktu, smanjujući dijareju, zatvor, refluks kiseline i čireve, piše „Finedininglovers“.

Čaj od rogača 

Za jednu šolju čaja potrebno je:

– 1 kašika sitno iseckanog suvog rogača
– 250 ml vode

Rogač se prelije ključalom vodom, poklopi i ostavi da stoji 10–15 minuta. Po želji se može zasladiti medom ili dodati par kapi limuna za osvežavajući ukus.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Pobednici

Zoran Živković [25.07.2025.]




Video dana

Koncentracija

Anketa

Da li će Aleksandar Vučić ispuniti zahtev studenata i raspisati vanredne izbore?

Rezultati