Zdravlje
11. 07. 2025. 15:59 4
Hrana koju Srbi tamane, Nole ne jede ni pod tačkom razno: Evo šta je strogo izbacio iz jelovnika
Cela Srbija danas iščekuje polufinale Vimbldona u kojem će naš Novak Đoković odmeriti snage sa Italijanom Janikom Sinerom! I dok svi nestrpljivo čekamo meč Novaka i Sinera na centralno terenu, mi smo odlučili da se prisetimo načina ishrane koju praktikuje najbolji teniser svih vremena.
Ako postoji neko ko dokazuje da snaga dolazi iznutra, to je bez premca Novak Đoković. Na vrhuncu je karijere i, uprkos godinama i iscrpljujućim treninzima, njegova energija ne jenjava. Mnogi se pitaju u čemu je tajna? Pa, u ishrani!
Nole je dugo tražio uzrok umora, neprijatnosti i pada forme – sve dok nije otkrio da ne podnosi gluten.
Ubrzo nakon što je iz jelovnika izbacio sve vrste pšenice, raži i ječma, usledila je prava transformacija: višak energije, bolja koncentracija, lakše disanje i brži oporavak.
I ne samo na terenu. Osetio je razliku i u svakodnevici – kaže da mu se organizam "probudio".
Mleko? Ni slučajno
Mleko i mlečni proizvodi mnogima su svakodnevica. Za Đokovića – nešto čega se potpuno odrekao. Osim što je povezano sa otežanom probavom, smatra se potencijalnim okidačem upala i problema s disanjem.
Od kada ih je izbacio, tvrdi da lakše diše, ima manje alergijskih reakcija i brže se regeneriše nakon napora.
Ne jede ništa životinjskog porekla
Novak se već godinama ne hrani proizvodima životinjskog porekla – što znači: nema mesa, jaja, mleka, sira ni maslaca.
Ali ovo nije samo dijetetska odluka. U pitanju je životna filozofija, zasnovana na empatiji, ekologiji i ličnoj odgovornosti. "To nije samo način ishrane, to je pogled na svet", rekao je u više navrata.
Šećer – strogo zabranjen
Ako postoji nešto što Đoković izbegava sa gotovo vojničkom disciplinom, to je industrijski šećer. Nema čokoladica, gaziranih pića, slatkiša iz prodavnica.
Umesto toga, oslanja se na prirodne izvore slatkoga – poput urmi, koje su bogate vlaknima i ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.
Dve kašičice meda svakog jutra
U svojoj knjizi "Serviraj za pobedu" Novak otkriva jedan ritual koji ne preskače: manuka med – izuzetno cenjen zbog bogatstva nutrijenata. Svakog jutra, uz veliku čašu mlake vode, pojede dve male kašičice. Ovaj med koristi i između setova – kao prirodni energetski pojačivač.
Novakova filozofija u jednoj rečenici
"Ne jedem da bih živeo, već biram ono što podržava moje telo, um i duh."
Ishrana Novaka Đokovića
- Bezglutenska testenina
- Sveže i kuvano povrće
- Fermentisane namirnice
- Mahunarke
- Avokado, bademi, orašasti plodovi
- Prirodni šećeri iz voća
- Superhrana: spirulina, clorela, semenke konoplje
Manuka med
Gluten (pšenica, hleb, testenina sa brašnom)
Mleko i svi mlečni proizvodi
Meso, jaja i bilo šta životinjskog porekla
Rafinisani šećer i slatkiši
Gazirani i zaslađeni napici
Hrana kao gorivo – ili prepreka
Noletov primer jasno pokazuje da snaga ne dolazi samo iz treninga, već iz onoga čime hranimo telo. Njegove prehrambene odluke možda deluju strogo, ali rezultati su tu: dugovečnost, izdržljivost, mentalna bistrina i nepokolebljiva forma.
Ako tražite inspiraciju za promenu – možda je pravo vreme da se zapitate: Šta bi Novak pojeo?
Komentari 4
ostavi komentar