Zdravlje
05. 07. 2025. 09:03 1
Lekar sa Harvarda otkriva da OVIH 5 namirnica mogu POVEĆATI RIZIK OD RAKA, a mnogi ih jedu svakodnevno
U današnje vreme, kada je ponuda hrane raznovrsna i dostupna na svakom koraku, izuzetno je važno pažljivo birati šta unosimo u svoje telo. Hrana nije samo izvor energije, već i temelj našeg zdravlja i dobrobiti. Nepravilna ishrana može dovesti do raznih problema, od manjka energije i lošeg raspoloženja do ozbiljnih bolesti.
Zato je ključno osvestiti važnost kvalitetnih namirnica i uravnoteženog unosa da bismo telu pružili sve što mu je potrebno za optimalno funkcionisanje i dugovečnost. Prevencija raka nije jednostavna, ali možete smanjiti rizik pravilnim promenama načina života, a ono što jedete igra značajnu ulogu.
Iako nijedna namirnica ne uzrokuje niti leči rak, određene prehrambene navike mogu doprineti hroničnoj upali, oksidativnom stresu i oštećenju ćelija što s vremenom može povećati rizik od raka.
Na svom Instagramu, gastroenterolog s Harvarda dr Saurabh Sethi naveo je šest uobičajenih namirnica koje mogu da povećaju rizik od raka, a verovatno redovno jedete barem nekoliko njih, piše OnlyMyHealth.
Važno je napomenuti da ne morate potpuno izbaciti ove namirnice, ali umerenost i svesnost su ključni.
Zaslađena pića
Prema dr. Sethiju, zaslađena pića su najgora "hrana" za napredovanje raka. Pića zaslađena šećerom poput gaziranih sokova, energetskih napitaka i zaslađenih sokova mogu dovesti do prekomerne telesne težine što je poznati faktor rizika za najmanje 13 vrsta raka.
Visoko konzumiranje šećera takođe povećava nivo insulina što može podstaći rast ćelija raka. Zamena slatkih pića vodom, nezaslađenim čajevima ili vodom s dodatkom svežeg voća mali je, ali snažan korak prema boljem zdravlju.
Ultra-prerađena hrana
Ultra-prerađeno meso čine mesni proizvodi koji su prošli značajnu industrijsku obradu, čime su im uklonjeni osnovni nutrijenti. Sadrže i nekoliko aditiva koji se ne koriste u kućnoj kuhinji. Prerađeno meso, poput slanine, kobasica, šunke i salame, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) klasifikovala je kao karcinogene grupe 1, a to znači da postoje jaki dokazi da uzrokuju rak, posebno rak debelog creva.
I sva ostala ultra-prerađena hrana, koja uključuje pakovane grickalice, gotova jela, zaslađene žitarice i prerađene pekarske proizvode, može doprineti riziku od raka. Ovi proizvodi često imaju visok udeo rafiniranih ugljenih hidrata, nezdravih masti, dodanih šećera i veštačkog šećera.
Prema studijama, redovno konzumiranje ultra-prerađene hrane povezano je s većim rizikom od raznih vrsta raka, posebno raka debelog creva i dojke. Ove namirnice doprinose gojenju i hroničnoj upali, a oboje su poznati faktori rizika za rak.
Pržena hrana
Svi razumemo rizik koji nosi pržena hrana, a ipak joj ne možemo odoleti kada posetimo restoran ili lanac brze hrane. No, možda je sada pravo vreme za to jer je reč o jednoj od najgorih namirnica koje vode do hronične upale povezane s rizikom od raka, objasnio je dr Sethi.
Prženje hrane na visokim temperaturama proizvodi akrilamid, hemikaliju za koju je u studijama na životinjama dokazano da može izazvati rak. Iako se istraživanja na ljudima još uvek sprovode, preporučuje se ograničiti konzumiranje pržene hrane poput pomfrita, čipsa i grickalica.
Zagorelo meso
Pečenje mesa na roštilju dok ne zagori može proizvesti heterocikličke amine (HCA) i policiklične aromatične ugljovodonike (PAH) koji su potencijalno kancerogeni. Ovi spojevi nastaju kada se mišićno meso kuva na visokim temperaturama.
Prema dr Sethiju, takva hrana takođe može uzrokovati oštećenje DNK. Smanjenje temperature kuvanja, mariniranje mesa pre pečenja na roštilju ili odabir blažih metoda kuvanja poput pečenja ili kuvanja na pari može pomoći u smanjenju rizika.
Alkohol
Alkohol je povezan s povećanim rizikom od nekoliko vrsta raka, uključujući rak dojke, jetre, grla i debelog creva. Kada se alkohol razgrađuje u telu, tada proizvodi acetaldehid, otrovnu hemikaliju koja može oštetiti DNK.
Čak i umereno pijenje može povećati rizik od raka, posebno raka povezanih s hormonima, naveo je dr Sethi. I što više pijete, to je veći rizik. Stručnjaci preporučuju ograničavanje unosa alkohola da bi se smanjio ukupni rizik.
Komentari 1
ostavi komentar