Zdravlje
01. 05. 2025. 17:06 0
Gerijatri otkrili koju NAMIRNICU izbegavaju u širokom luku za dug i zdrav život
Zdravlje u starijoj dobi nije rezultat sreće – nego svakodnevnih odluka koje donosimo.
Ljudi danas žive duže nego u prošlosti. Iako je to definitivno dobra vest, dolazi sa jednim upozorenjem. Dok se životni vek povećava, zdravstveni vek (poznat i kao broj godina koje osoba provede u dobrom zdravlju) se smanjuje. U proseku, osoba u SAD provede do 20 posto svog života u lošem zdravstvenom stanju.
To ne mora značiti tešku bolest, ali često uključuje stanja poput hronične boli, srčanih bolesti, osteoporoze ili neurodegenerativnih poremećaja poput demencije. A to sigurno nije način na koji želimo provesti svoje zlatne godine.
Dobra vest? Zdravo starenje uveliko je u našim rukama. Iz HuffPosta su razgovarali s nekoliko gerijatara koji su podelili koliko ishrana i svakodnevne navike utiču na kvalitet života u starijoj dobi – te otkrili jednu namirnicu koju svi redom izbegavaju.
Iako se genetske predispozicije ne mogu zanemariti, svi stručnjaci slažu se da ishrana ima ključnu ulogu u procesu starenja.
- Ishrana ima ogroman uticaj na zdravo starenje. Hranjive materije koje unosimo pomažu u očuvanju zdravlja mozga, srca, kostiju i imunološkog sistema- kaže dr Monika Mahajan, direktorka Centra za bolje starenje.
- Ono što jedemo danas, određuje kako ćemo funkcionisati sutra - ističe.
Lakelin Eichenberger, gerontološkinja i stručnjakinja za negu starijih osoba, ističe:
- Zdrava ishrana pomaže očuvati fizičku i kognitivnu funkciju, smanjujući rizik od brojnih hroničnih bolesti.
Pravila u ishrani za dug život
Naravno, ne postoji čarobna formula – već dobro poznata pravila:
Fokus na celovite, neprerađene namirnice: povrće, voće, mahunarke, celovite žitarice i nemasni proteini.
Zdrave masnoće (maslinovo ulje, orašasti plodovi) i redovna hidracija.
Smanjen unos dodatnih šećera i industrijski prerađene hrane.
Dr Holis Dej iz Bostonskog medicinskog centra dodaje:
- Što uravnoteženije jedemo, manje ćemo zavisiti o dodacima ishrani – a telo hranjive materije iz hrane apsorbuje efikasnije nego iz suplemenata.
Kako starimo, važno je povećati unos proteina.
- Mišićna masa prirodno opada s godinama, pa je redovno konzumiranje proteina ključno - napominje dr Mahajan.
Takođe, preporučuje veći unos voća i povrća, posebno zbog njihove uloge u očuvanju mentalnih funkcija.
Studije pokazuju da starije osobe koje jedu više voća i povrća imaju značajno manji rizik od kognitivnog pada.
- Zdrava ishrana ne čuva samo pamćenje – ona jača kosti i mišiće, smanjuje rizik od padova, dijabetesa i visokog pritiska- objašnjava dr Lauri Arčbald-Panone, profesorka medicine i gerijatrije na Univerzitetu Virginije.
Šta izbegavati za dug život
Jedna stvar koju gerijatri izbegavaju: pića zaslađena šećerom
Ako postoji jedna stvar koju svi gerijatri izbegavaju – to su gazirana pića i ostali napici zaslađeni šećerom (sokovi, energetska pića, ledeni čajevi, aromatizovane kafe...).
- Takva pića ne nude nikakvu nutritivnu vrednost, a podstiču upalne procese, povećanje telesne mase, insulinsku rezistenciju i zubni karijes- upozorava dr Mahajan.
- Jedna limenka sadrži i do 39 grama šećera – znatno više od preporučenog dnevnog maksimuma - zaključuje.
Komentari 0
ostavi komentar