Zdravlje
24. 04. 2025. 18:04 0
Najbolja dijeta za sve one koji žele zdravo da ostare BEZ HRONIČNIH BOLESTI
Ishrana bogata biljnom hranom, umerenim zdravim životinjskim proizvodima i malo ultra-prerađene hrane povezana je sa zdravim starenjem i dostizanjem 70 godina bez ozbiljnih bolesti i sa dobrim mentalnim i fizičkim zdravljem, pokazala je studija koja je trajala 30 godina a u kojoj je učestvovalo 105.000 odraslih osoba.
Istraživanje 8 obrazaca ishrane, dijeta - AHEI, aMED, DASH, MIND, hPDI, PHDI, EDIP i EDIH, pokazalo je da ishrana bogata biljkama sa niskim unosom ultra-prerađene hrane značajno povećavaju šanse za zdravo starenje, pri čemu AHEI i PHDI pokazuju najjače prednosti.
Nova studija koju su sproveli istraživači sa Harvard TH Chan School of Public Health Univerziteta u Kopenhagenu i Univerziteta u Montrealu, a koja je objavljena 24. marta u Nature Medicine, otkrila je da je ishrana bogata biljnom hranom, sa malim do umerenim količinama zdrave hrane životinjskog porekla i minimalnom ultra-prerađenom hranom, povezana sa većom verovatnoćom zdravog starenja.
Šta je zdravo starenje?
Zdravo starenje je definisano kao život do najmanje 70 godina bez teških hroničnih bolesti i sa očuvanim kognitivnim, fizičkim i mentalnim zdravljem.
Ova studija je jedna od prvih koja je procenila kako se različiti obrasci ishrane tokom srednjih godina odnose na sveukupno zdravo starenje.
- Studije su ranije istraživale obrasce ishrane u kontekstu specifičnih bolesti ili koliko dugo ljudi žive. Naša ima višestruko gledište - kako ishrana utiče na sposobnost ljudi da žive samostalno i uživaju u dobrom kvalitetu života kako stare? - rekao je jedan od autora studije Frank Hu, Fredrick J. Stare, profesor ishrane i epidemiologije i predsedavajući Odeljenja za ishranu na Harvard Chan School.
Istraživači su koristili podatke iz zdravstvene studije medicinskih sestara i studije praćenja zdravstvenih radnika da bi ispitali ishranu srednjih godina i eventualne zdravstvene ishode više od 105.000 žena i muškaraca starosti od 39 do 69 godina tokom 30 godina.
Oni su redovno popunjavali upitnike o ishrani, a istraživači su procenjivali njihove odgovore koristeći osam obrazaca ishrane:
Indeks alternativne zdrave ishrane (AHEI)
Alternativni mediteranski indeks (aMED)
Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije (DASH)
Mediteranska-DASH intervencija za neurodegenerativno odlaganje (MIND)
Indeks zdrave biljne dijete (hPDI)
Planetarni indeks ishrane zdravlja (PHDI)
Empirijski inflamatorni obrazac ishrane (EDIP)
Empirijski indeks ishrane za hiperinsulinemiju (EDIH)
Svaka od ovih dijeta podrazumeva visok unos voća, povrća, integralnih žitarica, nezasićenih masti, orašastih plodova i mahunarki, a neke uključuju i nizak do umeren unos zdrave hrane životinjskog porekla kao što su riba i određeni mlečni proizvodi.
Istraživači su procenili i unos ultra prerađene hrane, koja je industrijski proizvedena, a često sadrži veštačke sastojke, dodate šećere, natrijum i nezdrave masti.
Ključni nalazi o zdravom starenju
Studija je otkrila da je 9.771 učesnik, 9,3 odsto, zdravo stario. Pridržavanje bilo kog od zdravih obrazaca ishrane bilo je povezano sa ukupnim zdravim starenjem i njegovim pojedinačnim domenima, uključujući kognitivno, fizičko i mentalno zdravlje.
Koja je najbolja ishrana?
Vodeća zdrava ishrana bila je AHEI, koja je razvijena da spreči hronične bolesti. Učesnici koji su nju koristili imali su 86 odsto veću verovatnoću zdravog starenja do 70 godina i 2,2 puta veću verovatnoću zdravog starenja do 75 godina.
AHEI dijeta je ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, orašastim plodovima, mahunarkama i zdravim mastima i malo crvenog i prerađenog mesa, napitaka zaslađenih šećerom, natrijuma i rafinisanih žitarica.
Druga vodeća ishrana za zdravo starenje bila je PHDI, koja preferira biljnu hranu a minimizira hranu životinjskog porekla.
Veći unos ultra-prerađene hrane, posebno prerađenog mesa i šećernih i dijetalnih napitaka, bio je povezan sa manjim šansama za zdravo starenje.
Implikacije za javno zdravlje i smernice za ishranu
- Budući da je ostanak aktivan i nezavisan prioritet i za pojedince i za javno zdravlje, istraživanje zdravog starenja je od suštinskog značaja - rekla je autorka Marta Guasch-Ferre, vanredna profesorka na Odseku za javno zdravlje na Univerzitetu u Kopenhagenu i vanredni profesor ishrane na Harvard Chan School:
- Naši nalazi sugerišu da obrasci ishrane bogati biljnom hranom, uz umereno uključivanje zdrave hrane životinjskog porekla, mogu da promovišu sveukupno zdravo starenje i pomognu u oblikovanju budućih smernica za ishranu.
Glavna autorka En-Džuli Tesje, docent na Odseku za ishranu na Univerzitetu u Montrealu, istraživač na Institutu za srce u Montrealu i gostujući naučnik na Harvard Chan School, rekla je i da njihovi nalazi pokazuju da ne postoji jedinstvena ishrana za sve.
- Zdrava ishrana se može prilagoditi individualnim potrebama i preferencijama - dodala je ona.
Studija je imala neka ograničenja, posebno to što je ispitana populacija bila sastavljena isključivo od zdravstvenih radnika. Istraživači su primetili da bi repliciranje studije među populacijama sa različitim socioekonomskim statusima i precima pružilo dalji uvid u generalizaciju nalaza, prenosi Sci Tech Daily.
Komentari 0
ostavi komentar