Zdravlje

Direktno.rs

01. 03. 2025. 18:36 0

Napitak koji sprečava rak debelog creva! Evo koliko treba da ga pijete

Studija sa Harvarda je nedavno pokazala da jogurt može da izlečiti bakterije u crevima i smanji rizik od raka debelog creva, a sada su stručnjaci otkrili i kolika količina može da ima takav efekat.

Autori studije kažu da konzumiranje najmanje dve porcije jogurta nedeljno može da zaštiti od specifične vrste raka debelog creva.

Oni su objasnili da probiotici u jogurtu pomažu u balansiranju mikrobioma creva i smanjenju upale a što su ključni faktori u razvoju raka debelog creva.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gut Microbes, otkrilo je da ljudi koji rutinski konzumiraju dve ili više porcija jogurta nedeljno imaju nižu stopu proksimalnog kolorektalnog karcinoma koji sadrži bakteriju Bifidobacterium.

- Jogurt je izvor probiotika koji može direktno da utiče na mikrobiom creva. Redovna konzumacija jogurta mogla bi da poveća populaciju korisnih bakterija u crevima - rekao je za Health Peyton Berookim, iz Odeljenja za gastroenterologiju Medicinskog centra Cedars-Sinai, koji nije bio uključen u studiju.

Proksimalni kolorektalni karcinom se javlja na desnoj strani debelog creva. Smrtonosniji je od raka distalnog debelog creva, koji nastaje sa leve strane.

- Tip pozitivan na bifidobakteriju je prilično čest, i čineći oko jednu trećinu kolorektalnog karcinoma - rekao je za Health autor studije dr Šudži Ogino, profesor na Odeljenju za epidemiologiju u Harvardskoj školi javnog zdravlja.

Merenje veze između jogurta i rizika od raka debelog creva

Iako su bakterije u jogurtu dugo identifikovane kao korisne za zdravlje, istraživači su rekli da su prethodne studije dovele u pitanje njihov uticaj na rak debelog creva.

Njihovo istraživanje imalo je za cilj da razjasni ovu vezu sa ishranom procenom dugoročnih podataka prikupljenih od velikog broja učesnika.

Naučnici su počeli sa informacijama iz dve dugotrajne studije: Studije zdravlja medicinskih sestara (NHS) i Studije o praćenju zdravstvenih radnika (HPFS). Od 1970-ih i 1980-ih, ove studije su pratile prehrambene navike preko 150.000 ljudi, uključujući njihov unos šećera, alkohola, vlakana i ukupnih kalorija, kao i njihovu potrošnju jogurta uopšte.

Kao deo istraživanja, naučnici su prikupili uzorke tkiva kako bi identifikovali učesnike koji su razvili kolorektalni rak. Na kraju, autori nove studije koristili su podatke od više od 132.000 učesnika.

Analizirajući ovu veliku količinu informacija, istraživači su otkrili da je, među ljudima koji su razvili kolorektalni rak, 31 odsto slučajeva bilo pozitivno na bifidobakterije, dok je 69 odstonjih bilo negativno na njih.

Zatim su analizirali moguću vezu između konzumiranja jogurta i ovog karcinoma. Uočili su da je redovna konzumacija jogurta od dve porcije nedeljno ili više bila povezana sa 20 odsto manjim rizikom od pozitivnog tipa Bifidobacterium.

Da li treba da počnete da jedete više jogurta?

Iako studija obećava, nauka o vezi između konzumiranja jogurta i rizika od raka debelog creva daleko je od utvrđenog, i potrebna su dalja istraživanja, kažu i sami autori.

Razlog da se jogurt i hrana bogata probioticima uključe u ishranu

Ipak, sve veći broj istraživanja pokazuje da žive i aktivne kulture u jogurtu i drugoj fermentisanoj hrani, od kojih mnoge sadrže probiotike, mogu pozitivno uticati na creva.

- Redovno konzumiranje jogurta može da doprinese uravnoteženom mikrobiomu creva. Posedovanje uravnoteženog mikrobioma bi potencijalno moglo da smanji upalu ili disbiozu (mikrobna neravnoteža), za koju se zna da igra ulogu u razvoju raka debelog creva - rekao je Berookim:

- Ovo bi mogao da bude pozitivan razlog da se u ishranu uključiti hrana bogata probioticima kao što je jogurt, kao deo ukupnog zdravog načina života.

Stručnjaci podsećaju da je konzumiranje jogurta i ishrana uopšte, samo jedan od mogućih faktora u prevenciji raka debelog creva. Genetika, vežbanje, konzumacija alkohola, težina, životna sredina imaju svoj uticaj.

Koji jogurt je najbolji

Stručnjaci napominju da je najbolje konzumirati vrstu jogurta sa minimalnim dodatkom šećera.

- Mnogi aromatizovani jogurti sadrže dodate šećere, koji mogu da nadoknade zdravstvene prednosti probiotika i drugih hranljivih materija. Višak šećera može doprineti povećanju telesne težine, povećanju upale i većem riziku od metaboličkih stanja, a sve to je povezano sa povećanim rizikom od određenih karcinoma, uključujući rak debelog creva - istakao je Berookim.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Rekonstrukcija rekonstrukcije

Zoran Živković [28.02.2025.]




Video dana

Zimske radosti

Anketa

Da li opozicioni poslanici treba da učestvuju u narednoj sednici Skupštine?

Rezultati