Zdravlje
18. 12. 2024. 10:29 0
5 grešaka koje svi prave: Kako da OJAČATE imunitet pred praznike
Mnogo toga zavisi od toga kako je organizovana svakodnevna ishrana čoveka. A zdravlje je na prvom mestu. Zato je potrebno čuvati ga i ne iscrpljivati organizam raznim dijetama, već odmah preći na pravilnu ishranu. Kako je rekla doktorka Oksana Skitalinska, postoji pet glavnih faktora koji su izuzetno važni za ljudsko zdravlje i pravilno funkcionisanje organa i tkiva.
Oni koji tek nameravaju da pređu na pravilnu ishranu, što se često dešava u periodu pred Novu godinu, uglavnom prave greške u tim oblastima.
Pravilna ishrana i 5 osnovnih grešaka
1. Pripremaju hranu na pogrešan način
Ako volite prženu hranu, hranu sa roštilja ili jako pečenu hranu, trebalo bi odmah da se oslobodite te navike. Iako odmah nećete osetiti nikakve zdravstvene probleme, takva jela negativno utiču na rad ćelija i opterećuju sistem detoksikacije organizma. Pravilna ishrana počinje sa dinstanom, kuvanom i blago pečenom hranom. Da bi hrana bila ukusnija, ne zaboravite na razne soseve (senf, jogurt, kiselo-slatke), kao i aromatične začine.
2. Dodaju malo vlakana u svoju ishranu
Mnogi proizvodi na koje smo navikli (hleb, brze žitarice, testenine) sadrže malo pektina (rastvorljivih vlakana) i prehrambenih vlakana. Osnovu pravilne ishrane čini svakodnevno unošenje vlakana, jer njihov nedostatak dovodi do mnogih problema kao što su zatvor, disbioza, upala creva, divertikularna bolest, pa čak i rak creva.
3. Jedu previše koncentrisanih slatkiša
Jedna je stvar ako jednom nedeljno uživate u domaćem kolaču ili piti od jabuka i pritom se bavite fizičkom aktivnošću, a sasvim druga ako svakodnevno pijete flašu zaslađenog gaziranog napitka, jedete slatkiše i malo se krećete. Preterana konzumacija šećera negativno utiče na tkiva. Ako tome dodate razna peciva, dobijate i previše ugljenih hidrata. Šećer podstiče stvaranje masti u jetri, a zatim oštećuje krvne sudove, bubrege i nervna vlakna.
4. Imaju nedostatak minerala i vitamina
Minerali i vitamini su regulatori gotovo svih biohemijskih procesa u organizmu. Svaka osoba ima svoje individualne karakteristike organizma. Na njih tokom dana utiču razni faktori. Zato, ako vas zanima pravilna ishrana, u svoj režim obavezno dodajte ove regulatore. Proizvodi bogati vitaminima i mineralima uključuju: voće, povrće, zeleno lisnato povrće i bobičasto voće.
5. Konzumiraju razne masti bez razlike
Danas u modnim časopisima i na raznim internet stranicama možete da pronađete informacije o korišćenju biljnih ulja i njihovom pozitivnom uticaju na ljudski organizam. Međutim, u pravilnoj ishrani treba imati na umu da povećanje količine biljnog ulja u ishrani dovodi do intenzivnijeg procesa oksidacije masti. Svako ulje je rafinisani proizvod koji treba konzumirati u količini ne većoj od 1-2 kašike dnevno. Bolje je zameniti ga mastima koje se nalaze u drugim namirnicama, kao što su žumanca, orasi, riba ili semenke.
Pravilna ishrana i preporuke za meni tokom dana
Doručak
Dan započnite kašom (ovsena kaša, heljda), kojoj možete da dodate suvo voće ili orahe. Ako žurite, možete da pojedete prirodni jogurt ili napravite sendvič sa sirom i avokadom.
Prepodnevna užina
Prema principima pravilne ishrane, užina treba da bude laka. Odličan izbor je voće (banana, jabuka, pomorandža) ili šaka oraha.
Ručak
Ručak treba da se sastoji od supe, glavnog jela (meso ili kaša), priloga i salate od povrća.
Večera
Preporučuje se da se stomak ne opterećuje kasno uveče, pa se odlučite za mali komad piletine ili ribu. Mala porcija sira takođe je dobar izbor.
Komentari 0
ostavi komentar