Zdravlje
28. 09. 2024. 13:54 0
Voćka koja čuva telo od virusa! Svi delovi ove biljke koriste se za pripremu čaja, soka ili kompota
Iako mnogi vole da je drže na ormaru zbog mirisa, dunja je mnogo korisnija kada se pojede.
Ova voćka zri od oktobra do decembra i prava je riznica zdravlja. Zlatnožute boje, oporo kiselog ukusa, dunja potiče iz jugozapadne Azije. U stara vremena smatrala se znakom plodnosti i simbolom ljubavi i sreće.
Čuva creva
Bogata je proteinima, ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, a sadrži i mnogo taninskih materija i pektina. Zahvaljujući taninu i sluzi ova voćka povoljno deluje na rad creva, sprečava dijareju i slične probleme. Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, pa je zbog toga odličan izbor za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.
Dunja obiluje antioksidantima, a sadrži i pektin, koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja krvnih sudova. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C koji se nalazi u dunji.
Smiruje kašalj
Kuvana dunja blagotvorno deluje protiv upala želuca i creva, a sok je dobro sredstvo za ublažavanje prvih simptoma upale ždrela i krajnika.
Čaj od cvetova dunje pomaže smirivanju kašlja, a čaj od semenki deluje smirujuće, otklanja nesanicu, kao i neprijatan zadah.
Komentari 0
ostavi komentar