Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

09. 09. 2024. 08:59 0

Ove bakterije u ustima se teško možemo osloboditi

Ključna bakterija u zubnom plaku se umnožava kroz neobičan proces, nadmašujući druge mikrobe da dominiraju mikrobnim okruženjem u našim ustima, otkriva novo istraživanje.

Mikrobna zajednica u ljudskim ustima nudi naučnicima neobičnu priliku da proučavaju reprodukciju bakterija. Uobičajena bakterija u zubnom plaku, Corinebacterium matruchotii, ne deli se na dve, već na nekoliko novih ćelija kroz retki proces koji se naziva višestruka fisija.

Mikrobiolog Skot Čimileski iz Morske biološke laboratorije SAD predvodio je tim koji je posmatrao pojedinačne ćelije C. matruchotii kako se dele na oko 14 novih ćelija. Ovaj fenomen baca svetlo na to kako ove bakterije stvaraju strukturu koja podržava druge mikrobe u ustima, piše Zimo.hr.

- Grebeni imaju korale, šume imaju drveće, a zubni plak u našim ustima ima Corinebacterium - kaže Džesika Mark Velč, mikrobiolog sa ADA Forsajt instituta i Morske biološke laboratorije SAD.

Velč i njene kolege su se zainteresovale za jedinstvenu reprodukciju C. matruchotii nakon proučavanja prostorne organizacije bakterija plaka. Bakterije formiraju šiljastu strukturu "jež" na zubima, sa C. matruchotii filamentima kao osnovom.

Da bi to istražili, istraživači su koristili mikroskopiju sa vremenskom distancom da bi posmatrali rast i interakciju bakterija unutar biofilma. Otkrili su da podela ćelija C. matruchotii nije binarna, kao što je uobičajeno, već mnogo produktivnija.

Prvo, bakterija se izdužuje na jednom kraju, raste mnogo brže od srodnih vrsta koje se nalaze na koži ili u nosu. Nekoliko podeonih zidova ili septa se tada formira odjednom, pre nego što se ćelija podeli na 3 do 14 ćerki ćelija.

Ovaj proces omogućava da se kolonije C. matruchotii brzo šire, rastući do pola milimetra dnevno. Ovo bi moglo objasniti zašto se plak ponovo pojavljuje tako brzo nakon čišćenja zuba.

Značajna prednost u odnosu na druge mikrobe u ustima

Ovi biofilmovi su poput mikroskopskih prašuma. Bakterije u ovim biofilmima međusobno deluju dok rastu i dele se, objašnjava Čimileski. On dodaje da ovaj jedinstveni ćelijski ciklus verovatno omogućava C. matruchotii da formira guste mreže unutar biofilma.

C. matruchotii takođe nema flagelum, strukturu koju druge bakterije koriste za kretanje. Njegov brzi rast može mu pomoći da istražuje svoju okolinu i takmiči se za resurse u ljudskim ustima punim mikroba.

Verujemo da brz rast ekstrakcijom vrhova i istovremene višestruke podele objašnjava kako C. matruchotii nadmašuje druge mikrobe da formiraju filamentozne mreže u jezgru biofilma zubnog plaka, pišu autori studije, koja je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati