Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

14. 08. 2024. 08:54 0

Ove namirnice čiste i najmasniju jetru

Bolest masne jetre, tj. nagomilavanje masti u ćelijama ovog organa, može uzrokovati upalu i oštećenje jetre, a ako se ne leči, može dovesti do ozbiljnijih oboljenja poput ciroze.

Bolest masne jetre obično se povezuje sa gojaznošću, dijabetesom tip 2, manjkom fizičke aktivnosti, povišenim krvnim pritiskom i holesterolom.

Simptomi masne jetre često nisu izraženi, ali moguće je osetiti umor, bol u desnom gornjem delu stomaka i nelagodnost. Da bi se bolest otkrila, obično je neophodno uraditi analize krvi i ultrazvuk abdomena.

Dobra stvar je što stručnjaci kažu da na ovu bolest blagotvorno mogu uticati pojedine namirnice, s tim što se obavezno uvek prvo treba javiti lekaru.

Seme suncokreta

Vitamin E je moćan antioksidans koji može da zaštiti jetru od oštećenja, a suncokretovo seme je ukusan izvor ovog važnog vitamina. Važno je znati da ipak sa semenkama suncokreta ne treba da preterujete, što i nije lako jer su zarazne.

Beli luk

Pojedine studije pokazuju da beli luk može da smanji nivo masti i da je dobar za jetru, ali potrebna su dodatna istraživanja.

A pošto je poznato da je beli luk prirodni antibiotik, kako piše Stanford univerzitet, i daje sjajan ukus jelu, svakako je preporučljivo jesti ga kad god možete, naravno, umereno.

Zeleniš

Na sajtu MountElizabeth navode da zeleniš poput spanaća, prokelja, brokolija i generalno lisnato povrće sprečavaju nakupljanje masti u jetri. Ako jedete više zeleniša, to vam može pomoći da smršate, što će zauzvrat pomoći vašoj jetri. Takođe ćete od ovih namirnica duže biti siti, a unećete malo kalorija. Pored toga, zeleno povrće je bogato vlaknima, što može pomoći da smanjite nivo holesterola u krvi.

Riba

Možda deluje nelogično, ali jedenje masne ribe pomaže u borbi protiv masne jetre. Losos, sardine, tunjevina i pastrmka su bogate omega-3 masnim kiselinama - onim zdravim - koje mogu pomoći u smanjenju nivoa masti u jetri i smanjenju upale. Takođe, to je zdrava alternativa mesu jer obezbeđuje proteine.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati