Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

02. 08. 2024. 10:30 0

Pet zdravih navika koje usporavaju proces mršavljenja

Od ranog ustajanja do intenzivnog vežbanja, neke životne navike bi ozbiljno mogle da utiču na pravilno funkcionisanje vaših hormona, pa sve do otežanog gubitka kilograma.

Lekarka NHS-a i specijalistkinja za žensko zdravlje Sara Dženkins navodi da su hormoni glasnici tela. Oni međusobno komuniciraju, kako bi kontrolisali funkcije organizma - od plodnosti, težine, spavanja, menstrualnog ciklusa, apetita, pa sve do našeg nivoa stresa i mentalnog zdravlja.

Kada ključni hormoni, poput kortizola, estrogena, progesterona, testosterona, melatonina i insulina budu u neskladu, to može dovesti do niza problema u organizmu. Čak i neke "zdrave navike" mogu uticati na vaše hormone.

Ustajanje u ranim jutarnjim satima

Iako ljudi koji rano ustaju imaju više vremena za obavljanje zadataka, ponekad rano buđenje nije najbolja opcija. Ako ste kasno zaspali, bolje bi bilo da se ne budite u ranim jutrnjim satima.

Ključno je da spavate između šest i osam sati svake noći i to je važno za vaše celokupno zdravlje, kako biste održavali hormonalni balans u telu. Nedostatak sna može dovesti do povišenog nivoa kortizola i na taj način poremtiti druge hormone. Nedostatak sna takođe remeti nivo grelina i leptina, hormona koji kontroliše vaš osećaj gladi i sitosti.

Korišćenje zaslađivača

Ako koristite zaslađivače kao zamenu za beli rafinisani šećer, vi samo štetite svom organizmu. Neke studije pokazuju da bi veštački zaslađivači mogli da imaju negativna dejstva na crevni mikrobiom. Čak i skromne količine neotama, derivata aspartama, mogu poremetiti zdravlje creva, prema studiji koja je objavljena u časopisu "Frontiers in Nutrition".

Flaširana voda

Iako pijenje flaširane vode može da zvuči kao zdravija opcija u poređenju s vodom iz slavine, mikroplastika koja se nalazi u tim bocama mogla bi da bude pretnja našoj hormonalnoj ravnoteži.

Hemikalije koje ometaju rad endokrinog sistema kao što su bisfenol A (BPA), ftalati i drugi plastifikatori jesu hemikalije koje mogu ometati telesne hormone i nalaze se u mnogim bocama za vodu za jednokratnu upotrebu.

Izbacivanje masti

Ishrana s niskim udelom masti može da znači manje kalorija, ali, takođe, može da izazove prazninu u vašim hormonima. Mnogi hormoni zahtevaju određenu količinu masti za njihovu proizvodnju. Holesterol je vrsta lipida i mnogi hormoni, uključujući steroidne hormone, estrogen, testosteron i kortizol, proizvode se iz holesterola. Određene masti, naročito omega-3 masne kiseline, igraju važnu ulogu u smanjenju upale.

Svakodnevni treninzi visokog intenziteta

Intenzivni treninzi mogu biti korisni za telo, ali ako se pretera, mogu da utiču na hormonalni balans u telu. Previše treninga visokog intenziteta bez odgovarajućeg oporavka može negativno da utiče na hormone, te dolazi do hronično povišenog nivoa kortizola.

Povišeni nivoi kortizola tokom dužeg perioda mogu oslabiti vaš imuni sistem, čineći vas osetljivijim na bolesti poput kašlja i prehlade. Takođe, primećeno je da preterani trening može da oslabi funkciju štitne žlezde. To može dovesti do smanjene proizvodnje hormona štitne žlezde. Oni su ključni za metabolizam i regulisanje energije. Spori metabolizam otežava mršavljenje i održavanje novoa energije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati