Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

18. 07. 2024. 07:03 0

Ovaj problem na letovanju pogađa i decu i odrasle

Petnaestogodišnji dečak završio je u bolnici u Grčkoj zbog jakog bola u uhu. U Fejsbuk grupi Grčka info pojavila se objava u kojoj se navodi da upala uha naročito na moru može biti vrlo opasna.

- Pre nekoliko dana vodila sam jednog 15-ogodišnjeg dečkića u bolnicu u Poligirosu zbog jakog bola u uhu. Bio je na letovanju sa društvom i nisu imali osiguranje. Pregled pedijatra mu je naplaćen 20 evra + lekovi u apoteci 10 evra - navodi se u objavi.

Upala uha dobija se zbog kupanja na javnim kupalištima, bazenima, ali i nakon ronjenja u zagađenoj morskoj vodi. Infekcija može da traje i do sedam dana, a leči se antibiotikom, upozorili su lekari.

- Ono što osoba prvo može da oseti jeste pritisak u uhu, zatim kao oštećenje sluha, odnosno da slabije čuje, i onda se javlja prodoran bol koji zrači ka licu, vratu. Može doći do glavobolje, dok je sa žvakanjem i pomeranjem vilica bol sve jači - objasnila je tada dr Radmila Šehić.

Dodala je i da prateći simptomi mogu biti i povišena telesna temperatura i vrtoglavica.

- Centar za ravnotežu se nalazi u unutrašnjosti uva, a ovde je reč o spoljašnjoj upali, ali ipak zbog bolova može doći do vrtoglavice. Prvo što treba uraditi jeste umiriti bol lekovima za umirenje bolova, ali treba imati na umu da se treba javiti lekaru. Kod upale se obavezno prepisuje antibiotik, koji se koristi određeno vreme. Prva dva-tri dana ne može doći do boljitka, tek nakon toga dolazi do poboljšanja. Za to vreme treba izbegavati kupanje u bazenima, a za ovu infekciju je karakteristično to da može da se vrati ukoliko neko i posle izlečenja ne bude obazriv.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati