Zdravlje
15. 07. 2024. 17:52 0
Prvi znak masne jetre! Ako ovo primetite, odmah se javite lekaru
Ako se otkrije i počne da leči u ranoj fazi, može se smanjiti količina masti u jetri i zaustaviti pogoršanje bolesti i eventualna ciroza.
Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se jednom od najčešćih bolesti jetre u razvijenim zemljama, a učestalost u Evropi je između 30 i 40 odsto. Oko 60 posto pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ima NAFLD.
Bol ili nelagodnost na desnoj strani stomaka tik ispod rebara mogući su znak da je jetra oštećena i možda prvi vidljivi simptom bolesti masne jetre, koja često nema simptome. Većina ljudi razvije samo prvu fazu masne jetre, a vrlo često toga nisu svesni.
Kada se simptomi pojave, najčešće su to umor, slabost, gubitak težine i apetita, mučnina, bol u stomaku, vidljivi paučinasti krvni sudovi, kao i žutilo kože i očiju. Međutim, to može da bude već uznapredovala faza bolesti.
Rana faza
Ako se otkrije i počne da leči u ranoj fazi, može se smanjiti količina masti u jetri i zaustaviti pogoršanje bolesti i eventualna ciroza. U toj uznapredovaloj fazi su učestali simptomi poput otečenog stomaka i nogu, ekstremnog umora i mentalne konfuzije. Ako su stolica ili urin tamni ili čak crni, treba potražiti hitnu medicinsku pomoć.
Masna jetra često se dijagnostikuje usput (prilikom rutinskih pregleda) i nakon toga je važno pratiti obim oštećenja na tom organu, jer je to važan znak koliko je bolest uznapredovala. Najveća pomoć kod NAFLD-a je zdrava ishrana i više fizičke aktivnosti. To su opšti saveti, ali oni značajno smanjuju masnoću u jetri i upalu, piše Živim.jutarnji.hr.
Ako je potrebno, važno je i smršati. Konkretno, oni koji imaju prekomernu težinu, ako izgube sedam do deset odsto telesne težine, imaju šansu da zaustave ili čak regenerišu oštećenu jetru.
Najbolja ishrana
Brojna istraživanja, među kojima se ističe čuvena PERIMED studija, dokazuju da je mediteranska ishrana povezana s nižom učestalošću NAFLD-a. Stoga se savetuje da birate povrće koje je izvor polifenola i brojnih drugih biološki aktivnih supstanci, ribu i maslinovo ulje, jer su bogati omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, kao i integralne žitarice zbog obilja vlakana.
Komentari 0
ostavi komentar