Zdravlje

Direktno.rs

15. 07. 2024. 17:52 0

Prvi znak masne jetre! Ako ovo primetite, odmah se javite lekaru

Ako se otkrije i počne da leči u ranoj fazi, može se smanjiti količina masti u jetri i zaustaviti pogoršanje bolesti i eventualna ciroza.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se jednom od najčešćih bolesti jetre u razvijenim zemljama, a učestalost u Evropi je između 30 i 40 odsto. Oko 60 posto pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ima NAFLD.

Bol ili nelagodnost na desnoj strani stomaka tik ispod rebara mogući su znak da je jetra oštećena i možda prvi vidljivi simptom bolesti masne jetre, koja često nema simptome. Većina ljudi razvije samo prvu fazu masne jetre, a vrlo često toga nisu svesni.

Kada se simptomi pojave, najčešće su to umor, slabost, gubitak težine i apetita, mučnina, bol u stomaku, vidljivi paučinasti krvni sudovi, kao i žutilo kože i očiju. Međutim, to može da bude već uznapredovala faza bolesti.

Rana faza

Ako se otkrije i počne da leči u ranoj fazi, može se smanjiti količina masti u jetri i zaustaviti pogoršanje bolesti i eventualna ciroza. U toj uznapredovaloj fazi su učestali simptomi poput otečenog stomaka i nogu, ekstremnog umora i mentalne konfuzije. Ako su stolica ili urin tamni ili čak crni, treba potražiti hitnu medicinsku pomoć.

Masna jetra često se dijagnostikuje usput (prilikom rutinskih pregleda) i nakon toga je važno pratiti obim oštećenja na tom organu, jer je to važan znak koliko je bolest uznapredovala. Najveća pomoć kod NAFLD-a je zdrava ishrana i više fizičke aktivnosti. To su opšti saveti, ali oni značajno smanjuju masnoću u jetri i upalu, piše Živim.jutarnji.hr.

Ako je potrebno, važno je i smršati. Konkretno, oni koji imaju prekomernu težinu, ako izgube sedam do deset odsto telesne težine, imaju šansu da zaustave ili čak regenerišu oštećenu jetru.

Najbolja ishrana

Brojna istraživanja, među kojima se ističe čuvena PERIMED studija, dokazuju da je mediteranska ishrana povezana s nižom učestalošću NAFLD-a. Stoga se savetuje da birate povrće koje je izvor polifenola i brojnih drugih biološki aktivnih supstanci, ribu i maslinovo ulje, jer su bogati omega-3 nezasićenim masnim kiselinama, kao i integralne žitarice zbog obilja vlakana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Doručak na travi

Zoran Živković [02.09.2024.]




Video dana

Beba uspavala tatu

Anketa

Da li će lista "nepodobnih" za ulazak u Srbiju ostati na snazi?

Rezultati