Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

26. 06. 2024. 08:56 0

Za ovaj vitamin niste čuli, a veoma je moćan

Znate li šta je vitamin N? Vrlo verovatno ste u deficitu, kao i većina ljudi. Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Moćni i svestrani vitamin N zapravo je priroda (na engleskom Nature), pa ga slobodno možemo zvati i vitamin P.

Ne dobija se hranom, a ne postoji ni čarobna tableta kojom ćemo uneti potrebnu dozu. Jednostavno moramo ustati, skloniti se od ekrana i izaći na svež vazduh, što bliže nekom zelenilu.

Vitamin N dobijamo kada smo u mogućnosti da energizujemo svoja čula u prirodnom okruženju i potpuno se opustimo. Njegova terapeutska moć potkrepljena je i naučnim dokazima.

To što provodimo većinu svakog dana u zatvorenom prostoru, satima gledajući u ekran i dugotrajno sedeći, postalo je normalno i potpuno uobičajeno.

I ne radi se tu samo o radu u sedećem položaju, već i o navici da i slobodno vreme i vikende provodimo u zatvorenim prostorima. A čak i kad izađemo napolje, mobilni su nam u rukama i redovno odgovaramo na poruke i proveravamo šta ima novo na društvenim mrežama.

Ako vitamin N konzumiramo na pravi način, evo koje nas sve dobrobiti očekuju:

- smanjuje stres i poboljšava kvalitet sna

- smanjuje rizik od krvnog pritiska, dijabetesa i gojaznosti

- poboljšava funkciju imunološkog sistema

- jača mentalno zdravlje i smanjuje osećaj teskobe

- pomaže da se osećamo zadovoljniji sobom

- povećava socijalnu povezanost i učvršćuje odnose

Američki pisac i novinar Ričard Louv posvetio je ovom vitaminu celu knjigu, a utvrdio je i ovo: - Istraživanje je pokazalo da priroda jača dečju sposobnost učenja, pomaže im u izgradnji samopouzdanja, smanjuje simptome poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, smiruje ih i pomaže im da se koncentrišu.

Kako povećati nivo vitamina N

Kako bismo adekvatno "konzumirali" vitamin N i imali koristi od njegove terapeutske i blagotvorne moći, važno je shvatiti koliko dugo moramo da boravimo u prirodi, ali i koliko osvešćeno i intenzivno.

Boravak u prirodi koji će nas stvarno energizovati mora biti potpuno svestan i nameran. Slučajni prolazak parkom dok gledamo u mobilni i žurimo na posao zapravo se ne računa jer, da bismo iz prirode upili sve ono korisno, moramo je biti u potpunosti svesni.

Nebitno je zapravo hoćemo li vreme provesti u obližnjem parku, šumi ili čak samo u sopstvenom vrtu ili na terasi ili balkonu punom cveća.

Naravno, veća prirodna raznolikost i više zelenila dodatno pojačavaju efekat, ali ako niste u mogućnosti da odete na duži ili dalji izlet, i obližnja prirodna oaza će biti sasvim dovoljna.

Barem 15 minuta svaki dan

Dokazano je da nam je potrebno barem četvrt sata dnevno u prirodnom okruženju kako bismo od toga imali prave koristi. A 15 minuta doista nije mnogo, zar ne.

Stoga iskoristimo lepo vreme i izađimo ovog, a i svakog idućeg vikenda i dana na svež vazduh. Vikendom to sasvim sigurno možemo i duže od 15 minuta, a u toku nedelje je sasvim dovoljno i toliko.

Ne moramo da se mučimo obećanjima koja nećemo ispuniti i zadavati sebi ciljeve i odluke koje nisu izvodljivi - i mali koraci sasvim su dovoljni za zdraviji i srećniji život.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


EXPOnat

Zoran Živković [27.09.2024.]




Video dana

Pet frendli

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati