Zdravlje
21. 05. 2024. 07:04 1
Jedna grupa ljudi ne treba da jede paradajz - proverite da li ste među njima
Iako je paradajz veoma zdrav i pun vitamina, ako imate čir na želucu obavezno ga izbegavajte.
Prema podacima Američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), jedan sirovi crveni paradajz srednje veličine bogat je hranljivim materijama poput 12,3 miligrama kalcijuma, 13,5 miligrama magnezijuma, 29,5 miligrama fosfora i 292 miligrama kalijuma.
Za razliku od mnogih drugih namirnica koje gube deo svojih hranljivih sastojaka tokom kuvanja, paradajz zadržava svoje vitamine i minerale netaknutima. Čak i kada se termički obrađuje, paradajz zadržava značajan deo svojih hranljivih vrednosti, kao što su 292 miligrama kalijuma, što se smanjuje na samo 268 miligrama nakon kuvanja (prema podacima USDA). Iako je to zdravo voće koje poboljšava bilo koji gulaš ili testeninu, još uvek postoje slučajevi u kojima je najbolje izbegavati paradajz, posebno ako ste neko ko ima čir na želucu.
Prema Nacionalnom institutu za dijabetes i bolesti organa za varenje i bubrege (NIDDK), oko 1 odsto do 6 odsto Amerikanaca pati od čira na želucu ili peptičkog ulkusa, što nije isto što i gastritis.
Paradajz pogoršava čir na želucu
Od svih uzroka čira na želucu ili čireva koje se razvijaju unutar sluznice želuca, najčešće su odgovorni upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova ili bakterijska infekcija hilari pilori.
Ljudi koji puše, starije odrasle osobe ili oni koji imaju istoriju peptičkih ulkusa su skloniji ovom stanju. Za neke pojedince, čir na želucu može doći sa neprijatnim gastrointestinalnim simptomima, a određena hrana može samo da pogorša stvari, uključujući paradajz.
Iako su neki pacijenti asimptomatski, ljudi sa čirom na želucu mogu da dožive bol u stomaku, nadimanje, mučninu, podrigivanje ili osećaj preterane sitosti nakon jela (po NIDDK). Prema "Medical Nevs Todai" smatra se da akumulacija kiseline u gastrointestinalnom traktu doprinosi razvoju peptičkih ulkusa. Namirnice sa visokom koncentracijom kiseline dodatno doprinose ovom nakupljanju kiseline, a paradajz je jedna takva hrana, piše "Health Digest".
Komentari 1
ostavi komentar