Zdravlje

Direktno.rs

06. 02. 2024. 08:55 0

Ljutnja razara jetru, strah bubrege

U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji teorija da svaki organ u ljudskom telu pogađaju određene emocije, a naučna istraživanja pokazala su ona ne postoji bez razloga. Kako se pokazalo, iako se emocije menjaju i smenjuju, one ostavljaju posledice na neke od vitalnih organa organizma.

Često pričamo o tome kako stres utiče na ljudsko telo, ali nije mnogo poznato o uticaju različitih emocija na određene organe. Kako se tvrdi u tradicionalnoj kineskoj i antičkoj grčkoj medicini, oni su i te kako povezani, a i manjim naučnim studijama proteklih godina se pokazalo da neka veza bez sumnje postoji.

Tako je poznato da astmatičari moraju da se čuvaju svih intenzivnih emocija, poput uzbuđenja i ljutnje jer one mogu da budu okidač za astmatični napad, a stres im izazva pogoršanja u čak 43 odsto slučajeva!

Koje su još neke poznate veze između organa i emocija?

Slezina

Ovaj organ je važan deo imunog sistema i ponaša se kao filter krvi i uklanja stara krvna zrnca i nečistoće iz tela. Šta utiče na nju? Svaki preterani mentalni "rad", kao što su briga, opsesivno razmišljanje o istoj temi ili kajanje.

Pluća

Pluća su jedan od vitalnih organa i služi za unos kiseonika i izbacivanje ugljen-dioksida iz organizma. Šta utiče na njega? Tuga, žalost, usamljenost.

Jetra

Funkcije ovog ogana su brojne, a najznačajnije su metabolička i hemodinamska uloga, a utiče i na koagulaciju, detoksikaciju, stvaranje žuči itd. Šta utiče na nju? Ljutnja, razdražljivost, frustracija, ozlojeđenost.

Srce

Organ koji pumpa krv kroz telo sinonim je za život, zdravlje i izdržljivost. Šta utiče na njega? Povezano je sa svim emocijama, ali na njega najsnažnije deluju radost, ali i depresija, nesanica, očajanje, bezvoljnost.

Bubrezi

Služe za uklanjanje toksina iz organizma i stvaranje mokraće. Šta utiče na njih? Strah, nesigurnost, osećaj izolovanosti.

Žučna kesa

Ona predstavlja rezervoar žuči, materije bogate holesterolom i žučnim kiselinama, koju izlučuje jetra i koja služi za varenje masti i lipida iz hrane. Šta utiče na nju? Iznenadne burne emocionalne reakcije kao što je šok.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati