Zdravlje

[ Izvor: N1 ]

31. 12. 2023. 11:00 1

Nutricionista: Kako jesti pametno tokom praznika

Nutricionista Ana Todorović za N1 govorila je o tome kako u vreme praznika izbeći probleme s varenjem.

- Predstoje praznici i oni predstavljaju dane kada se sa radošću okuplja u krugu porodice i bliskih prijatelja. Ono što taj period podrazumeva jeste i obilje hrane koja je jaka, masna, kalorična i prezačinjena. Osim toga unose se veće količine alkohola. Uobičajeno je da se ljudi u ovom periodu ugoje, a nije ni redak slučaj da se poremete laboratorijski parametri u smislu povećanja holesterola, triglicerida, šećera… Česti su problemi i sa žučnom kesom i organima za varenje. Mogu se pojaviti gasovi, nadimanje. Ono što je takođe česta pojava jeste povišen krvni pritisak. Često pitanje je kako se ponašati, šta jesti na slavi ili za novogodišnju noć ili Božić i dan posle, a da to ne ostavi dalekosežne posledice u vidu navedenih problema - kaže za N1 nutricionista Ana Todorovic.

Dodaje da praznična trpeza uglavnom podrazumeva početak u vidu predjela, a nastavak je čorba, sarma i pečenje da bi se sve na kraju završilo kolačima ili tortom. Podrazumeva se i čuvena ruska salata, razne salate sa pavlakom, majonezom, pite…

- Preporuka je da se od svega uzme po malo i sa razmacima kako ne bilo previše opterećujuće. Naravno nešto treba i preskočiti kao što je hleb, pite, zaustaviti se na jednoj sarmi, opredeliti se za samo jednu vrstu mesa i od svega sipati po malo. Hranu treba žvakati polako, bez distakcija kao što je gledanje u telefon. Salate koje se serviraju su često dosta slane i pune ulja ili majoneza pa i tu treba biti umeren. Salate sa pavlakom, majonezom, šunkom i kačkaljem uvek treba zameniti svežim salatama – od kiselog kupusa, paprike, malo krastavčića koje pomažu da se uneta hrana bolje svari - kaže sagovornica.

Ona savetuje da treba uvrstiti i ljute papričice, ren koji doprinosi boljem varenju.

Nutricionista ističe kako je poznato da đumibir, ljuta papirčica, kurkuma predstavljaju začine koji izuzetno povoljno utiču na naš metabolizam. Đumbir je odličan u ceđenim sokovima, ali dobar je i kao čaj sam za sebe, a kurkuma se može dodavati raznim jelima. Ljuta papričica je odličan dodatak obrocima u kojima npr. imamo masnije meso.

Mešavina za ubrzavanje metabolizma

- Odlična mešavina za ubrzanje metabolizma, a ujedno i smanjenje holesterola i triglicerida i brže varenje bi bila da se svako jutro u čaši mlake vode ili ceđenog npr. grejpfruta razmuti 1 kafena kašičica mešavine koju smo napravili od:

50 g đumbira + 50g kurkume + 50 g cimeta ( čuvati u teglici).

- Grejpfrut se ne uparuje dobro sa pojedinim lekovima za hipertenziju, određenim kortikosteroidima i u tom smislu treba biti oprezan i čitati uputstva“, kaže naša sagovornica.

Ona savetuje da kada je alkohol u pitanju za užitak je sasvim dovoljna čaša do dve vina, čašica – dve domaće rakijice, sokove je najbolje izbeći, a kiselu ili običnu vodu piti u razmacima između predjela i glavnog jela – ne vezivati vodu uz obrok zato što se time remeti varenje.

Digestivni problemi i kako ih rešiti

- Ukoliko dođe do digestivnih problema u vidu nadimanja, preporuka je čaj od anisa ili sa dodakom kima ili crnog kumina - savetuje nutricionista.

Ona ističe da su slatkiši neizostavni deo praznične trpeze. Sa njima takođe treba biti umeren. Poželjno je modifikovati recepte, smanjiti količinu šećera koja se preporučuje za pravljenje torti i kolača ili jedan deo zameniti prirodnim zaslađivačima kao što je stevija.

- Danas su jako popularni tkz. row slatkiši – od sirovih sastojaka. Uglavnom se prave od urmi i drugog koštunjavog voća, crne čokolade, kokosovog ulja… Svakako predstavljaju skuplju, ali mnogo zdraviju varijantu, treba ih praviti u manjim količinama i takođe biti umeren u konzumiranju ovih poslastica obzirom da su pune prirodnog šećera koji takođe ima značajan uticaj na vredenosti šećera u krvi što se posebno odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa. Poslasticama je uvek poželjno dodavati cimet koji učestvuje u razgradnji unetog šećera i sprečava nagle skokove porasta šećera u krvi - savetuje nutricionista.

- Česta pojava je i da se za Božićni dan pretera u količini jake hrane, a prethodni dan je osoba prestala višenedeljni post što je dovodi u rizik da dođe do problema sa žučnom kesom zbog iznenadnog opterećenja organa za varenje - upozorava nutricionista i dijeteticar Ana Todorović.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati