Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

03. 12. 2023. 12:00 0

Bezazleni simptom oko usta upućuje na masnu jetru

Jetra kao najveća žlezda u ljudskom telu zadužena je za mnogobrojne vitalne funkcije, koje učestvuju u očuvanju zdravlja celokupnog organizma (metabolitičkih procesa, detoksikacije štetnih materija, stvaranje važnih proteina i drugo).

Međutim, ukoliko je udeo masti u jetri veći od 5 odsto, može se reći da imate steatozu jetre, tj. bolest masne jetre. U većini slučajeva, masna jetra ne stvara ozbiljnije komplikacije, ali ukoliko se zanemari, može dovesti do ozbiljnih oštećenja jetre.

U ranom stadijumu uglavom ne uzrokuje nikakvu štetu, ali može dovesti do ozbiljnog oštećenja jetre, uključujući cirozu, ako se pogorša. Visok nivo masti u jetri takođe je povezan s povećanim rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema, poput dijabetesa, visokog krvnog pritiska i bolesti bubrega, piše živim.hr.

Nažalost, broj obolelih od nealkoholne masne bolesti jetre brzo raste, pogađajući svake godine sve veći broj mlađih odraslih osoba, piše Express.

Ponekad ovo stanje uzrokuje nutritivni manjak koji dovodi do novih simptoma.

Primera radi, osip oko usta može signaliziovati da disfunkcija jetre ugrožava koncentraciju cinka u krvi. Poznato je da hronične bolesti jetre kao što je nealkoholna masna bolest jetre ometaju apsorpciju određenih hranjivih materija, poput cinka. Baš zato mnogi ljudi koji imaju abnormalno visok nivo masti u jetri imaju i manjak cinka. To je potvrđeno u studiji objavljenoj u časopisu Metabolism Open, koja je predložila brojne potencijalne uzroke za nedostatak cinka kod mnogih bolesnika s masnom jetrom.

/ Pokazalo se da su pacijenti s nealkoholnom masnom bolešću jetre imali značajno manju koncentraciju cinka u ogranizmu u poređenju s kontrolnom grupom / stoji u studiji.

Uz to, otkriveno je da su smanjene koncentracije ovog važnog minerala povezane s višim stepenom fibroze jetre kod bolesnika s dijagnostikovanom nealkoholnom masnom bolešću jetre. Autori su izjavili da insulinska rezistencija, dijabetes, gojaznost, hipertenzija, smanjena apsorpcija iz sistema organa za varenje i neadekvatan unos hrane mogu biti potencijalni uzroci smanjene koncentracije. Dalje, autori studije navode da je cink mineral koji doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, a poznato je da modulira antivirusni, antibakterijski imunitet i upalni odgovor.

Jedan izveštaj iz 2022. takođe ističe da je nedostatak cinka usko povezan s dermatitisom, a poznato je da dermatitis obično uzrokuje iritaciju kože oko usta. Iritacija izgleda poput osipa koji se sastoji od malih kvržica ispunjenih tečnošću koje mogu biti čvrste na dodir.

Ako imate osip oko usta, možda imate periodični dermatitis, piše Američka akademija za dermatologiju.

Ugrožena jetra takođe može izazvati druge simptome na licu, kao što su natečenost, svrabež i rosacea. Uprkos tome, važno je napomenuti da veliki broj pacijenata s nealkoholnom masnom bolešću jetre ne oseća nikakve simptome.

Srećom, istraživanja autora s Univerziteta Severne Karoline u Grinsborou pokazala su da dodaci cinka mogu smanjiti nakupljanje lipida u jetri, ali i poboljšati oštećenje jetre. Međutim, osobama koje razmišljaju o uzimanju dodataka ishrani savetuje se da prvo potraže savet stručnjaka.

Preporuke za ishranu za lečenje masne jetre

Najbolji način lečenja masne jetre je uvođenje pravilnih navika u ishrani i redovna fizička aktivnost. To podrazumeva izbegavanje dodatno zaslađene, masne, slane i pržene hrane, kao i gazirana pića.

Smanjenje telesne mase uz povećanje fizičke aktivnosti: 3x nedelno po 45 minuta za početak;
Izbegavanje trans masti i ravnomeran unos zasićenih masti;
U ishranu uključite maslinovo, susamovo i bundevino ulje;
U ishranu uključiti plavu ribu, lanene i čia semenke koje su dobar izvor omega-3 masnih kiselina;
Povećajte unos vlakana (integralne žitarice, povrće, semenke);
Izbegavati i ograničiti unos šećera.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati