Zdravlje

[ Izvor: Dojče vele ]

30. 09. 2023. 11:18 1

Šta je štetnije za creva, vino ili pivo?

Prema novom istraživanju, pivo može imati pozitivan uticaj na mikrobiom creva. Međutim, ovo nije tačno, tvrdi Helmut Seitz, dugogodišnji istraživač efekata alkohola na ljudski organizam. Prema tim istraživanjima, pivo sadrži fantastične sastojke sa izvanrednim svojstvima. U ovoj studiji tvrdi se da pivo ne samo da čini osobu srećnijom, već i zdravijom. Autori tvrde da mikrobiom creva može razgraditi određene sastojke piva i na taj način povoljno uticati na imunološki sistem.

Oni mogu delovati protivupalno i antioksidativno, čineći štetne proizvode metabolizma bezopasnim. To zvuči sjajno!

Međutim, pažljiviji pregled studije brzo kvari dobro raspoloženje.

Naime, istraživanje je finansirala State Key Laboratory of Biological Fermentation Engineering of Beer, koji je deo Tsingtao Brewery, jedne od dve najveće pivovare u Kini. Osim toga, dvoje od pet autora studije potiču iz laboratorije te pivare, što može da ukazuje na sukob interesa.Naučnik koji istražuje alkohol, Helmut Seitz, zato sumnja u nepristrasnost ovog istraživanja. Međutim, njegova glavna zabrinutost bila je sadržaj same studije, koji je nazvao "grotesknim" u kontekstu alkohola.

- U pivu postoje određeni sastojci koji povoljno utiču na zdravlje, kao što je ekstrakt hmelja - objasnio je Seitz. On istražuje uticaj alkohola na ljudski organizam već decenijama, prema Dojče vele.

Oksidativni efekat alkohola mnogo je jači od potencijalno pozitivnog uticaja svih drugih sastojaka, naglasio je ovaj naučnik. Takođe je objasnio da ovaj oksidativni efekat dovodi do upala i povećava rizik od oboljenja, uključujući dijabetes i rak."Alkohol upravo u debelom crevu izaziva rak", upozorio je Seitz. "Alkohol se u organizmu pretvara u acetaldehid i deluje toksično", dodao je.

I ne samo to, prema ovom naučniku, pivo je čak štetnije za creva od vina. Međutim, kako je napomenuo, još uvek nije potpuno jasno zašto je to tako, zaključuje DW.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati