Zdravlje

Direktno.rs

18. 05. 2023. 06:10 0

Krvna grupa otkriva koje bolesti vam prete

Osam je krvnih grupa, a izuzetno je važno znati koja je vaša. Može vam spasiti život, a i pomoći da preduhitrite neka stanja i zdravstvene probleme.

Vrlo je važno znati koja ste krvna grupa, posebno u hitnim situacijama, pa je dobro imati je negde i zapisanu. Četiri su glavne krvne grupe: A, B, O i AB, a ukupno ih je osam, kad se prebroje i Rh faktor (A+, A-, B+, B-, O+, O-, AB+ ili AB-). Stručnjaci smatraju da vam krvna grupa otkriva kojim ste bolestima skloniji, piše Ordinacija.hr.

Bolesti srca

Dobra je vest za osobe s krvnom grupom 0 da je njihov rizik nizak, ako je verovati istraživanjima, zbog čega se smatra i da ta krvna grupa najduže živi. Stručnjaci ne znaju razlog ali postoji mišljenje kako je moguće da su ostale krvne grupe povezane s višim nivoima holesterola i proteina koji su povezani s nastankom krvnih ugrušaka.

Rak želuca

A, AB, i B krvna grupa su podložnije ovoj bolesti od grupe 0. To se posebno se odnosi na grupu A kod koje je najčešći. Istraživači misle da je moguće da se radi o infekciji H. Pilori bakterijom koja se češće javlja kod grupe A. Ta se bakterija često nalazi u stomaku i može uzrokovati upale i čireve.

Rak gušterače

Ako ste grupa A, AB, ili B imate veći rizik od razvoja ove bolesti. Molekule u krvi grupe A i B pomažu bakteriji H. Pilori da raste i razvija se u crevima što povećava rizik od oboljevanja.

Stres

Stres povećava nivo kortizola u krvi. Osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i povišen kortizol pa su sklonije stresu.

Pamćenje

Mala studija pokazala je da najčešće probleme s pamćenjem imaju ljudi s AB krvnom grupom.

Čir

Čir na želucu je vrlo bolan i neprijatan, a češće pogađa ljude s krvnom grupom 0.

Krvni ugrušci

Venska tromboza je stvaranje ugrušaka u dubinskim venama. Istraživanja pokazuju kako osobe koje imaju A, B ili AB grupu imaju i veće šanse da im se dogodi ovaj problem.

Plodnost

Jedna studija pokazala je da su žene s krvnom grupom 0 sklonije tome da imaju smanjen broj zdravih jajnih ćelija, ali to je daleko od dokazanog.

Dijabetes

Dijabetes tip 2 se češće događa osobama s krvnom grupom A i B, a stručnjaci nisu sigurni zašto i smatraju da je potrebno još istraživanja.

Moždani udar

Rizik od moždanog udara raste ako imate krvnu grupu AB. Lekari misle da je to posledica podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati