Zdravlje

Direktno.rs

03. 05. 2023. 11:35 0

Znaci upozorenja na tinejdžera u problemima

Da je neki tinejdžer krenuo opasnim putem mnogi često uopšte ne primećuju, zato je poznati dr. Phil naveo pet upozoravajućih znakova koji pokazuju da je mlada osoba u problemima.

Tinejdžeri vlastite probleme često jako dobro kriju i iako roditelji i prijatelji ne žele da veruju da nešto s njima nije u redu, poželjno je pratiti da li postoje neki znakovi koji ukazuju na to da je krenuo pogrešnim putem i da mu je potrebna pomoć.

Poznati psiholog dr. Phil u tu svrhu je istakao pet znakova koji ukazuju na to da je adolescent u određenim problemima.

Izoluje se od porodice i prijatelja

Ukoliko je donedavno prilično društvena osoba odjednom odlučila mnogo vremena da provodi samo sa sobom, dane provodi zaključana u sobi i slično, to je znak za uzbunu. Isti je slučaj i ako je do određenog trenutka pojedinac cenio porodične vrednosti i družio se s ukućanima, a sada to više ne može da smisli. Ukoliko se tinejdžer odednom povukao u sebe, verovatno postoji ozbiljan razlog.

Ima ekstremne promene raspoloženja

Ukoliko neko konstantno menja raspoloženja, u jednom trenutku je komunikativan, a u sledećem se povlači u sebe, to je znak da nešto nije u redu. Isto važi i ako je odjednom izgubio interesovanje za svoje omiljene aktivnosti i hobije, ili pak ima vidljive hormonalne, neurološke ili socijalne promene. Nemojte ignorisari takve znakove, već se potrudite da zagrebete ispod površine i otkrijete razlog tome.

Zloupotrebljava alkohol ili droge

Ovo je više nego jasan znak da nešto s tinejdžerom ne valja. Ukoliko je počeo da eksperimentiše s alkoholom ili drogama, verovatno od nečega pokušava da pobegne. Obratite pažnju na njegovo ponašanje, jer tako puno toga možete da otkrijete.

U porodičnoj istoriji ima zloupotrebe alkohola ili droga

Veća je verovatnoća da će adolescent posegnuti za alkoholom i drogom u teškim trenucima ukoliko u porodici ima nekoga ko je imao isti problem. Naravno da ovo ne znači da je nekome sudbinski predodređena zavisnost o bilo kojoj supstanci, ali može biti tinejdžeru u genima.

Često rizikuje

Vandalizam, markiranje, loše ocene ili sitne krađe nikako se ne smeju objašnjavati problematičnim tinejdžerskim godinama. Ukoliko do skoro nedevijantna osoba odjednom postane takva, to je prilično dobra indikacija da negde postoje problemi, piše Huffington Post.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati