Zdravlje

[ Izvor: Blic ]

17. 03. 2023. 14:48 5

Šuga se širi, u Beogradu 61 osoba obolela

Vest da su se kupci u "Zari" u Podgorici zarazili šugom skrenula je pažnju na činjenicu da u skoro svim prodavnicama odeću dobijamo nezapakovanu, direktno sa vešalice, a da i ne znamo koliko je osoba probalo taj isti odevni predmet.

Šuge ima i u Srbiji, a prema poslednjim podacima, u Beogradu je u februaru zabeležen 61 slučaj.Već na samu pomisao da se neko zarazio šugarcem, počnemo da se češemo i osećaj nelagodnosti skače do neba. Pitanja se samo nižu – kako se prenosi, koji su simptomi šuge, kako da ih prepoznamo i da se zaštitimo. Razmišljamo li o tome kad u tržnim centrima probamo garderobu ili kad treba da je obučemo prvi put?

Lekari kažu da je pranje odeće na 60 stepeni pravi način da se rešimo parazita koji se podvlači pod kožu i izaziva svrab kad polaže jajašca. Šuga kod nas, kažu dermatovenerolozi, nije ništa novo.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u Beogradu je 2019. godine šugom bilo zaražena 1.131 osoba, 2021. 707, a prošle 512. U februaru, šuga je potvrđena kod 61 osobe. Lekari kažu da teoretski postoji verovatnoća da se zarazimo kada oblačimo garderobu posle zaraženog.- Ali to ipak moraju biti određeni uslovi, odnosno da zaražena osoba ima izrazito jaku infekciju, da ima veliki broj šugarca na sebi. To su obično osobe koje imaju ili težu formu ili su lošijeg imunološkog statusa, pa zato imaju ozbiljnu formu šuge. Takve osobe su i zaraznije - objašnjava dermatolog dr Lana Ćirković iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.

Međutim, ako ta garderoba stoji dva tri dana, šugarac će uginuti. Prenosi se direktnim kontaktom kože o kožu, pa se najčešće širi u porodici. Zanimljivo je da šuga zna da se pritaji, a zaraza se ipak širi.

- Period inkubacije je jako dugačak od trenutka kada se zarazite, pa do pojave simptoma, može biti od 9 do 90 dana. Tako da neko čak tri meseca ne mora da ispolji simptome, a da bude zaražen i da na neki način to i prenosi dalje, da je gotovo nemoguće prekinuti lanac prenošenja - dodaje dr Ćirković.Šuga se leči lokalnim preparatima, u težim slučajevima tabletama ivermektin. Svi oni koji su potencijalno zaraženi moraju zajedno da se leče.

Garderoba i posteljina moraju da se operu na visokoj temperaturi, a jakne i obuća da se luftiraju nedelju dana.Higijena je najbolja prevencija za šugu, zato, kada sledeći put krenete u kabinu omiljene prodavnice, imajte na umu koliko je ljudi tu istu garderobu probalo pre vas.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati