Zdravlje

Direktno.rs [ Izvor: Eklinika.rs ]

29. 01. 2023. 15:59 0

Partneri obolelih od raka češće pate od depresije

Kada supružnik oboli od teške bolesti stres je očekivan, a na razvoj različitih prihičkih tegoba utiču i drugi faktori, poput visine primanja.

Depresija, ali i drugi poremećaji mentalnog zdravlja, često su posledica drugih traumatičnih okolnosti kroz koje prolazimo.

Dijagnoza maligne bolesti sasvim sigurno spada u najizazovnije, a nije ni potrebno govoriti o tome koliko rak može biti težak za pacijenta. Ali, ne samo za njega, već i za porodicu ili prijatelje obolele osobe.

Teška bolest supružnika, depresija i drugi mentalni problemi su u tesnoj vezi

U okviru nove studije, naučnici iz Danske i Švedske su se bavili procenom da li su supružnici pacijenata obolelih od raka pod povećanim rizikom od psihijatrijskih poremećaja u odnosu na one koji nisu u istoj situaciji. Rezultati su, kažu istraživači, upozoravajući. Važno je, jedan je od zaključaka, da supružnici preduzmu određene korake i pre nego što se možda teška bolest dogodi, kako bi izbegli dodatni stres koji je sam po sebi očekivan.

Detalji istraživanja: ko je posebno izložen riziku da se akriviraju depresija i drugi psihijatrijski poremećaji

Veličina uzorka u studiji bila je značajna. Ukupno je bilo obuhvaćeno tri miliona osoba, uključujući supružnike pacijenata obolelih od raka u Danskoj (1986-2016) i Švedskoj (1973-2014). Istraživanje je sprovedeno od maja 2021. do januara 2022. i objavljeno u JAMA Network Open.

Učestvovalo je 546.321 supružnika pacijenata obolelih od raka i 2.731.574 supružnika bez dijagnoze maligne bolesti. Većina učesnika su bile žene (54 odsto). Više od dve trećine pacijenata kojima je dijagnostikovan rak boravili su na teritoriji Danske. Stopa incidence psihijatrijskih poremećaja (uključujući najčešća, kakvi su depresija i PTSP -posttraumatski stresni poremećaj) za supružnike pacijenata obolelih od karcinoma bila je 6,9 odsto. Poređenja radi, procenat je 5,6 odsto za supružnike u kontrolnoj grupi.

Istraživanje je pokazalo da u starosnu grupu sa najvećim rizikom od psihijatrijskih poremećaja spadaju supružnici pacijenata obolelih od raka od 40 do 59, i od 60 do 79 godina. Takođe, supružnici sa nižim prihodima imali su veću verovatnoću da razviju probleme mentalnog zdravlja u poređenju sa supružnicima sa višim primanjima.

Uticaj smrtnog ishoda bolesti na psihičko zdravlje supružnika

Supružnici pacijenata obolelih od raka u agresivnim stadijumima takođe su imali veću verovatnoću da pate od psihijatrijskih poremećaja. Smrtni ishod samo pojačava ovaj procenat. Dva druga ključna nalaza istraživanja odnose se na supružnike koji su pod većim rizikom od psihijatrijskih poremećaja nakon smrti voljene osobe i već postojeće faktore mentalnog zdravlja, u poređenju sa učesnicima bez takve istorije.

Istraživači veruju da rezultati treba da posluže kao motivacija. Zapravo, da svaki par treba da radi na jačanju mentalnog zdravlja i kada nema dijagnoze teške bolesti. Sistemska podrška, kao i pomoć porodice i prijatelja moraju biti uključeni.

Koja su ograničenja studije

Komentatori rezultata skreću pažnju na sledeća ograničenja studije:

- broj učesnika iz obe zemlje je bio različit

- informacije o nivou obrazovanja ili prošlosti faktora rizika nisu bile dostupne za sve učesnike

- nije bilo dovoljno informacija u vezi sa životnim statusom supružnika i pacijenata sa rakom, kao i terapijama koje je pacijent primio.

Postoje li načini prevencije i "pripreme" na psihičke poteškoće

Širom sveta, društva za borbu protiv raka imaju različite metode kojima pokušavaju da pomognu. Sugerišu se: zdravija ishrana, umerena fizička aktivnost, pronalaženje vremena za opuštanje. To je posebno važno za negovatelje obolelih.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati