Zdravlje

[ Izvor: Mediji ]

10. 01. 2023. 10:59 0

Posledice NAGLOG prestanka konzumiranja kafe

Naglo i iznenadno odupiranje želji za šoljicom kafe možda se ne isplati. Uobičajeni simptomi odvikavanja od kofeina uključuju nesnosne glavobolje, nedostatak fokusa, pospanost i razdražljivost.

- Ako ste navikli da pijete napitke s kofeinom, njihovo brzo izbacivanje može dovesti do glavobolja, osećaja umora i letargije ili problema s koncentracijom - rekla je dijetetičarka "British Heart Foundation" Viktoria Tejlor.S kafom, kao ni s bilo čim drugim, ne treba preterivati. Štaviše, studije su pokazale da njena umerena konzumacija ima određene prednosti za naše zdravlje, odnosno da smanjuje rizik od razvoja bolesti srca, usporavanja rada srca, problema sa srčanim ritmom ili prerane smrti. Prema smernicama, idealna količina kofeina u danu iznosi 200 mg, što je ekvivalent dve šoljice kafe.

Ako ste se ipak odlučili odreći kafe, u nastavku saznajte uobičajene simptome koje biste mogli osetiti.

Glavobolja

Ako ste ikada pokušali preživeti dan bez kofeina, možda ste osetili glavobolju. Naime, kofein sužava krvne žile u mozgu i s vremenom se naviknete na njega. Ali kada preskočite jutarnju kavu, krvne žile se opuste i u mozak se pumpa neočekivana količina krvi, što uzrokuje glavobolju. Simptomi obično počinju od 12 do 24 sata nakon prestanka konzumacije kofeina i dosežu vrhunac unutar jednog ili dva dana, ali mogu trajati i duže.

Umor

Nije iznenađenje da ćete bez kafe biti umorni i teško se odupreti želji za dremanjem. Prema istraživanjima, učinci odvikavanja od kofeina su izuzetno jaki kod ljudi koji svakodnevno piju kafu ili čaj.
Mrzovoljnost

Nagli prestanak konzumacije kafe mogao bi vas učiniti neraspoloženima i mrzovoljnima. Dobro je poznato da kafa popravlja raspoloženje jer kofein povećava otpuštanje dopamina i norepinefrina. Dopamin utiče na vaše raspoloženje i osećaje, a norepinefrin povećava broj otkucaja srca, brzinu disanja i nivo glukoze u krvi. Kao rezultat toga, ako prestanete piti kafu, ti hemijski signali šalju se sporije pa biste mogli primetiti pad raspoloženja i razine energije zbog čega se osećamo nervoznim.

Nedostatak fokusa

Ako iznenada prestanete da pijete kafu, primetićete razliku u koncentraciji. Američka studija objavljena u časopisu Consciousness and Cognition 2020. godine sugeriše da kofein može poboljšati vaše sposobnosti rešavanja problema.

To je zato što kofein ima učinak na hemikalije u mozgu, uključujući glutamat koji je vitalan za učenje i pamćenje. Nakon što kofein nestane, hormoni će se početi ponovno usklađivati, a hemikalije koje vam pomažu da se skoncentišete počinju da se šalju sporije, stvarajući moždanu maglu.

Mučnina

Kafa može izazvati kontrakcije mišića u probavnom sistemu, što se pokazalo učinkovitim za ublažavanje zatvora. S druge strane, kada prestanete da je pijete, to može uticati na to koliko ćete redovno ići u WC. Takođe, kada izbacite kofein iz prehrane, mogao bi se javiti neugodan osećaj mučnine.
Drhtavica

Osjećaj nervoze i drhtavice može se pojaviti zbog ispijanja previše kafe jer je kofein stimulans središnjeg živčanog sistema. Stručnjaci kažu da, iako se ređe javlja, obično prolazi kroz nekoliko dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati