Zdravlje

Direktno.rs

02. 12. 2022. 14:49 3

Vladeta Jerotić znao kako se sve bolesti sprečavaju

Vladeta Jerotić o psihosomatskim bolestima govorio je vrlo jasno i razumljivo, pa i o tome kako ih iskoreniti u potpunosti.

Čuveni Vladeta Jerotić je jedan od prvih stručnjaka koji je radio na razvoju psihoterapije u našoj zemlji i tome je posvetio gotovo čitav život. Tako je ovaj vrsni neuropsihijatar smatrao da pojačana izloženost stresu najviše uzrokuje psihosomatska oboljenja. Njihovom nastanku umnogome doprinose i potisnuta osećanja, kao i neadekvatna nega duhovnog i mentalnog zdravlja.

- Od gripa do raka - sve su bolesti psihosomatske- govorio je akademik, filozof i književnik Vladeta Jerotić.

Psihosomatske bolesti su somatske (telesne) bolesti čiji je nastanak i tok pod bitnim uticajem psihičkih faktora. Često se zato kaže da su to bolesti koje uključuju i duh i telo. Negativno utiču na organe, njihovo funkcionisanje i izazivaju nezdrave promene na njima.

Iako se termin „psihosomatski“ pojavljuje tek u XIX veku, razmišljanje o udelu psihičkih faktora u nastanku i lečenju telesnih oboljenja staro je koliko i najstarije civilizacije. Sokrat je smatrao da se telo ne može izlečiti, ako se ne leči duša, a Hipokrat da se ne može lečiti bolest ako se ne leči bolesnik.
Kako sau stari narodi prepoznavali psihosomatiku i koliko je zastupljena Jerotić je slikovito objasnio.

- Čir u stomaku je nekada naš narod naš zvao "grizlica". Oni su bili bolji psihosomatičari nego lekari, jer je narod davno nazvao čir u stomaku grizlica, što znači "grizeš samoga sebe".

Opšte je poznato da je glavni okidaš za pojavu čira u stomaku upravu stres. Pre nekoliko decenija otkrili su da okidač za čir može da bude i Helikobakterija, ali profesor pokazuje da je i ona povezana sa psihosomatskim oboljenjem.

- Helikobakterija se izleči antibioticima, ali nakon nekog vremena se vraća i ponovo nastaje čir. Ako se stalno sekiramo zbog nečega, prelazimo granicu u stresu, oštećujemo telo i onda nastaju bolesti- jasno je istakao doktor.

Vladeta Jerotić je, takođe, objasnio da su hipertenzija i infrakt isto psihosomatske bolesti. Tako se hipertenzija, kao posledica pojačanog stresa, sve češće javlja u kos osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za visok pritisak, a infrakt ranije nije bio toliko rasprostranjena bolest.

Rizik od psihosomatskih oboljenja i dalje raste, jer je vreme sve izazovnije i stresnije. Međutim, Jerotić je u samo jednoj rečenici objasnio kako neko uspe da odane godinama zdrav.

- Zato što je psihički zdrav. Psihičko zdravlje je relativno jedinstvo tela, duše i duha - zaključio je.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati