Zdravlje

Direktno.rs

26. 09. 2022. 06:00 0

Znakovi da pijete previše kafe: Pad energije, nervoza...

Većina ljudi ne može bez šolje jutarnje kafe, a dobra je vest je da je kafa povezana s brojnim zdravstvenim koristima kao što su dugovečnost i smanjen rizik od demencije. Ali, prevelika doza takođe može dovesti do nuspojava koje do sada možda i niste povezivali s kafom.

Naravno, ne morate se odreći vašeg omiljenog napitka, ali svakako pripazite da ne preterujete.

Uznemireni ste

Od previše kafe možete postati prilično nervozni – kofein stimuliše centralni nervni sistem, dok istovremeno povećava nivoe adrenalina, dopamina i glutamata. Ova kombinacija može dovesti do teskobe, nervoze, ubrzanog rada srca, razdražljivosti, pa čak i izliva besa.

Energija vam pada tokom dana

Kafa može vrlo brzo da vas razbudi i da vam nalet energije, ali kada se ta energija potroši doći će i do vrlo snažnog pada. Neka istraživanja pokazala su i da kofein može uništiti produktivnost.

Često morate u toalet

Kofein je diuretik, što znači da ćete ispijanjem kafe češće urinirati, pogotovo ako kafu ne pijete često. Ako uz nju ne pijete dovoljno vode, vaše telo neće biti dovoljno hidrirano.

Raspored spavanja vam je poremećen

Naučnici se slažu da kafa može poremetiti san i smanjiti njegov kvalitet i dužinu. Čak i ako kafu konzumirate 6 sati pre odlaska na spavanje može se dogoditi da uveče ne možete da zaspite. Kafa takođe može poremetiti dnevni ritam vašeg organizma, zbog čega ćete se osećati umorno i usporeno tokom dana.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati