Zdravlje

Direktno.rs

30. 07. 2022. 09:00 0

Sremuš: Biljka koja jača srce, smiruje upale

Sremuš, poznat I kao divlji odnosno medveđi luk, jedna je od najzdravijih biljaka koje rastu slobodno u prirodi. U pitanju je lukovičasta, višegodišnja biljka, koja je srodnik vrašca.

Sremuš divlje raste u vlažnim šumama. Takođe, često se nalazi u močvarama ili blizu kanala, a ima ga širom Evrope. Može se koristiti na mnoge načine u kuhinji, slično kao praziluk ili mladi beli luk, takođe se od sremuša prave čajevi, tinkture i slične lekovite smese.

Sremuš se se sastoji od lukovice, stabljike, listova i belih cvetova u obliku zvezda. Botanički latinski naziv sremuša je Allium ursinum. Veruje se da je sremuš biljka omiljena među medvedima; otuda i nadimak „medveđi luk”. Sremuš je takođe jedna od prvih prolećnih biljaka koje se pojavljuju u divljini.

Kako se jede sremuš

Sremuš je pravi prolećni delikates i odličan način da našu ishranu učinimo zdravijom. Raste u izobilju, lako ga je prepoznati, cela biljka je jestiva i može se uživati u sremušu i sirovom ili kuvanom obliku.

Rani izdanci sremuša konzumiraju se kao listovi salate ili kao začinsko bilje, dok se veći listovi mogu iseckati i jesti sirovi ili kuvani kao spanać. Stabljika sremuša se može koristiti slično kao vlašac, a cvetovi mogu biti odlična dekoracija za jela.

Ubrani sremuš najbolje je držati negde gde je hladno i tamno - recimo, u kutiji za salatu u vašem frižideru je idealno. Ubrani listovi sremuša će trajati 3-4 dana, ali cvetove je najbolje iskoristiti baš na dan kada su ubrani.

Lažni sremuš

Sremuš je korisno brati i spremati, ali se prilikom odlaska u prirodu mora biti veoma obazriv. Razlog je to što je sremuš lako pomešati s biljkom mrazovac, koja je izuzetno otrovna.

Jedenje mrazovca može dovesti do ozbiljnog ili čak fatalnog trovanja, u zavisnosti od količine unesenog lišća, koncentracije kolhicina u biljci (koja veoma varira) i da li je u kombinaciji sa određenim lekovima, što može značajno povećati rizik od toksičnosti.

Uticaj sremuša na zdravlje

Sremuš ima mnoga lekovite svojstva i popularna je namirnica u homeopatiji. Često se koristi za lečenje visokog krvnog pritiska i problema sa varenjem.

Takođe, sremuš je poznat po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, zbog sadržaja sumpora. Korišćen je čak u Prvom i Drugom svetskom ratu za sterilizaciju rana. Sremuš zapravo ima četiri i po puta više jedinjenja sumpora od običnog belog luka.

Sremuš je prepun različitih minerala. Ponekad se naziva i „kraljem magnezijuma“ biljaka zbog visokog nivoa ovog minerala koji se nalazi u lišću. Magnezijum je poznat kao mineral koji pomaže protiv stresa i štiti cirkulatorni sistem, posebno srce.

Prve kliničke manifestacije trovanja mrazocem su teški digestivni poremećaji (povraćanje i dijareja), koji se javljaju u roku od nekoliko sati nakon konzumacije.

Zato je važno napraviti razliku između sremuša I mrazovca. Sremuš ima sa karakterističan miris belog luka, posebno kada se njegovi listovi zgnječe. Njegovi zvezdasti cvetovi i izdužena lukovica su beli. . Ova biljka često raste u velikim tepisima u vlažnim senovitim predelima šume ili duž potoka. Listovi se pojavljuju u februaru I martu, a cvetovi od aprila do početka juna. Listovi se beru do pojave prvih cvetova.

Listovi mrazovca su tvrđi i bez stabljike, a lukovica mu je okruglasta i tamna. Cvetovi ljubičaste boje se pojavljuju tek u jesen, u proleće su vidljivi samo listovi; oni su mesnati i okruglog vrha, i izgledaju kao da izranjaju pravo iz zemlje. Svi delovi biljke su otrovni.

Obavezno dobro operite sremuš u hladnoj vodi pre jela, kako biste oprali sve prljavštine I uklonili insekte. Mlađe lišće, cveće i seme sremuša možete jednostavno dodati u salate. Veći listovi se mogu kuvati, ali I koristiti za pesto sos ili dresing za salatu.

Sremuš se odlično slaže s namirnicama kao što su jagnjetina, pastrmka, losos i mladi krompir.

Sremuš tinktura / kapi od sremuša

Kapi od sremuša, odnosno sremuš tinktura je odlična za osobe koje pate od problema s varenjem I visokog krvnog pritiska. Lako je možete napraviti sami.

Listove sremuša dobro operite i sitno iseckajte. Stavite ih u dobro opranu staklenu teglu i prelijte votkom. Teglu dobro zatvorite i ostavite na toplom i sunčanom mestu 15 dana.

Toplota će omogućiti listovima da oslobode svoje hranljive materije. Nakon toga tinkturu procediti i čuvati na suvom i hladnom mestu.

Pijte 10-15 kapi tinkture sremuša, razblažene u čaši vode, svaki dan.

Čaj od sremuša

Od sremuša se može napraviti I lekovit napitak – topli čaj, koji je posebno koristan u borbi protiv parazita. Za pripremu čaja od sremuša samo odvojite 200 ml vode i malo korena biljke.

Prokuvajte vodu, zajedno sa sremušem. Kada dostigne tačku ključanja, isključite vatru i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim samo procedite i konzumirajte.

Važno je napomenuti da se pre upotrebe bilo kakvog prirodnog tretmana mora konsultovati lekar.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ćacidunum A.D. 2025

Zoran Živković [05.05.2025.]




Video dana

U centru pažnje

Anketa

Da li će Rusija i Ukrajina postići dogovor o primirju?

Rezultati