Zdravlje

Direktno.rs

10. 06. 2022. 13:08 1

Rani simptomi srčanog udara i pomoć pre Hitne

Stručnjaci kažu da polovina pacijenata ima simptome skorog srčanog udara čak mesec dana ranije, ali mnogi ne obraćaju pažnju na njih ili ih pripisuju nečem drugom.

Simptomi koji se mogu javiti i mesec dana pre udara:

Nepravilni otkucaji srca koji traju minut do dva i obično ih prati napad panike.

Moguće su pojave vrtoglavice i hladnog znoja. Slaba cirkulacija krivac je i za to što je protok krvi u mozgu ograničen, a to je vrlo opasno po život. U takvoj situaciji osetićete vrtoglavicu i zbunjenost.

Kosa pojačano opada. Gubitak kose na temenu može biti znak visokog rizika od srčanih bolesti. Ćelavost se, takođe, povezuje s povećanom količinom kortizola u telu, hormona stresa, a to je povezano sa zdravljem srca.

Bolovi u stomaku koji se javljaju u epizodama - smire se pa se ponovno pojave u kratkim vremenskim razmacima.

Javlja se nesanica. Teško je utonuti u san, a kad čovek zaspi, budi se noću i u rano jutro.

Znojenje je pojačano ili neuobičajeno, a to je jedan od ranih znakova skorog srčanog udara. Promene u znojenju mogu se dogoditi u bilo koje doba dana i noći, nezavisno od spoljne temperature ili fizičkog napora.

Privremena ili trajna bol u grudima koja se može ispoljavati i kao izrazito neugodan osećaj u obe ruke, u vilici, vratu, ramenima ili stomaku. Ukoliko imate rane simptome srčanog udara verovatno ćete osetiti i nemir u grudima, manju bol ili povišen pritisak. To će biti sve češće kako se bliži dan srčanog udara.

Jak umor koji se obično pogoršava kako se dan bliži kraju, iako čovek možda nije bio fizički niti mentalno aktivan. Ako se arterije suze, srce prima manje krvi nego što je naviklo zbog čega radi puno teže. To je razlog zašto se osećate umorno i pospano sve vreme.

Može se javiti oticanje nogu. Naime, ako srčani mišić ne radi kako treba to može uzrokovati oticanje nogu, pa i na to treba obratiti pažnju.

Mogu se javiti simptomi gripa ili prehlade. Mnogi ljudi, koji su preživeli udar, kasnije su pričali kako su nekoliko dana pre imali takve simptome, npr. kašalj, groznicu...

Javlja se neuobičajen osećaj slabosti, a to se događa zato što odjednom arterije postanu uske i ne dopuštaju krvi da cirkuliše ispravno. Tada mišići ne dobijaju ono što im je potrebno i može se dogoditi da se čovek sruši, padne u nesvest.

Može se pojaviti i simptom kratkog daha. Ako srce dobija manje krvi to znači da će i u pluća odlaziti manje kiseonika nego što je normalno. 

Šta prvo uraditi:

Bolesnik mora mirovati, najbolje u polusedećem položaju. Ne dozvolite mu hodanje niti ikakvo naprezanje.

Tabletu Aspirina ili Andola od 300 mg usitnite i dajte bolesniku. Osobe koje boluju od angine pektoris treba da uzmu i svoju uobičajenu terapiju - Nitroglicerin (Angised) ili Tinidil pod jezik.

Pozovite hitnu medicinsku pomoć ili prevezite bolesnika što pre u bolnicu.

Ako bolesnik izgubi svest, proverite disanje i krvotok i po potrebi započnite mere oživljavanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati